Bővültek az NHP Hajrá felhasználási lehetőségei (x)

PR cikk
Társasházi beruházásokra is felhasználható az NHP Hajrá

Idén áprilisban indította el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogramjának legújabb szakaszát az NHP Hajrát, amely iránt már az első napoktól nagy az érdeklődés a vállalkozások részéről. Annak érdekében, hogy a konstrukció még szélesebb körben támogassa a kkv-k kedvező forráshoz jutását és ezzel a gazdaság élénkítését, az MNB júliusban a hitelcélok kibővítéséről döntött.

Az MNB által 2013-ban indított Növekedési Hitelprogram (NHP) fontos szerepet játszott abban, hogy növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, amivel a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is jelentős hatást gyakorolt. A program több szakaszban indult, mindig más feltételekkel, de összesen eddig mintegy 3600 milliárd forintnyi forrást juttatott több, mint 50 ezer vállalkozásnak.

Segítség a járvány által sújtott vállalkozásoknak

Az NHP Hajrát a jegybank a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítására indította el áprilisban, amely 1500 milliárd forintos keretösszeg kihelyezésével kíván segíteni a hazai vállalkozásoknak. Az NHP Hajrá a – kereskedelmi bankok közvetítésével - a piac egyik legkedvezőbb vállalati hiteltermékeit biztosítja: az 1 millió és 20 milliárd forint között igényelhető összeget legfeljebb 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamattal nyújthatják a hitelintézetek, csupán kéthetes elbírálási periódus után.

Az NHP Hajrát már az indulásakor is széles körben fel lehetett használni: beruházási célok megvalósítására; korszerűsítésre; fejlesztésre; munkabér kifizetésére; hitelkiváltásra; forgóeszköz finanszírozásra; cégvásárlásra. A program hamar népszerűvé vált a kkv-k körében, és június végéig több mint 2200 szerződés jött létre mintegy 123 milliárd forintnyi összegben. Az MNB, hogy még több vállalkozást be tudjon vonni a kedvező finanszírozásba, júliustól bővítette az NHP Hajrán belül folyósított hitelek felhasználhatóságát.

Bővülő lehetőségek

Ezentúl a hazai cégek rugalmasabban használhatják fel az NHP Hajrá hiteleket külföldi terjeszkedésükhöz, beruházásaikhoz, ami elősegíti, hogy a magyar vállalkozások külföldről hozzanak haza tőkejövedelmet. A felvehető forgóeszközhitel összegét korlátozó szabály is módosult, hogy még rugalmasabban szolgálja a kkv-k igényeit. Továbbá az EU-s támogatások előfinanszírozása mellett lehetőség nyílik hazai támogatások előfinanszírozására is. Az MNB az NHP Hajrá keretében lehetővé teszi társasházak, lakásszövetkezetek korszerűsítési, energiatakarékossági beruházásainak finanszírozását is. Annak érdekében, hogy a vállalkozások minél hamarabb forráshoz jussanak, az MNB ellenőrizni fogja, hogy a hitelintézetek betartják-e a kéthetes hitelbírálatra vonatkozó előírást.

A Növekedési Hitelprogramban kizárólag a törvényben előírt feltételeknek megfelelő, belföldi székhelyű kkv-k vehetnek részt. NHP hitelt igényelni kizárólag a kereskedelmi bankoktól lehetséges, melyek mindegyike egyedi rendszer alapján bírálja el a beérkező kérelmeket, ezért érdemes több pénzügyi intézménynél is érdeklődni, a legkedvezőbb konstrukció megtalálásához.

(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF