Ideje változó kamatozásúról fixre váltani a vállalkozói hitelt (is)! (x)

PR cikk
Az NHP Hajrá keretében igényelhető konstrukciók fix kamattal biztosítják a kiszámíthatóságot

Fejlesztési terveik megvalósításához a vállalkozásoknak stabil, kiszámítható finanszírozási forrásokra van szüksége, hitelfelvétel esetén pedig a tervezhetőségre a fix kamatozású konstrukciók választása kínál jó lehetőséget. Az NHP Hajrá konstrukció keretében igényelhető hitelek éppen ilyenek.

A hazai kkv szektorban 2016-ban egy hitelezési fordulat volt megfigyelhető, ugyanis míg korábban évente akár 4-5%-kal is csökkent a hitelezési volumen, ettől az évtől 5-10%-os lett a növekedés. Ahhoz, hogy a hitelezés megfelelően támogassa a vállalkozások versenyképessé válását, nemcsak annak mennyisége, de összetétele is fontos. A kkv hitelpiac optimális működéséhez szükséges a hosszú, fix kamatozású konstrukciók térnyerése. Többek között ezért indította el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogramját (NHP), melynek keretein belül folyósított hitelek a futamidő végéig fix kamatozásúak.

Érdemes a fix kamatozású hiteleket keresni

A változó kamatozású hitelek sosem kockázatmentesek, hiszen előre nem látható a gazdasági és pénzpiaci folyamatok alakulása, illetve a referenciakamatok változása. Így nincs garancia arra, hogy periódusváltáskor nem drágul a kamat és ezzel a fizetendő törlesztőrészlet. Természetesen annak is van valamennyi esélye, hogy csökken a törlesztőnk, de jelenleg olyan kedvező a kamatkörnyezet, hogy nehéz elképzelni ennél alacsonyabb hitelköltségeket. Ráadásul mindig lehetnek olyan előre nem várt események, melyek az egész gazdaság egyensúlyát felborítják, ilyen például a koronavírus-járvány.

A fix kamat előnye, hogy a piaci kamatváltozások nincsenek rá hatással, vagyis biztosan változatlan marad a törlesztőrészlet a futamidő végéig, ami egy vállalkozás esetében különösen fontos a hosszú távú tervezhetőség szempontjából. Így annak a vállalkozónak, akinek jelenleg változó kamatozású hitele van, érdemes elgondolkozni annak kiváltásán, fix konstrukcióra cserélésén.

NHP Hajrá: az egyik legkedvezőbb konstrukció a vállalkozásoknak

A piacon elérhető legkedvezőbb vállalati hitelkonstrukciók a jegybank Növekedési Hitelprogramjának keretében érhetők el a kereskedelmi bankok közvetítésével. Az NHP Hajrá a legújabb szakasza az MNB programjának, amely a koronavírus-járvány által okozott gazdasági visszaesést is hivatott ellensúlyozni, friss forrással ellátva a kis- és középvállalkozásokat.

Az NHP Hajrával a jegybank 1500 milliárd forintos keretösszeget biztosít a járvány által sújtott kkv szektornak, hogy segítse annak újbóli megerősödését és ösztönözze a növekedését. A programban igénylehető kölcsönök a futamidő végéig fix, maximum 2,5% kamattal állnak a cégek rendelkezésére, melyeket közvetlenül a kereskedelmi bankoktól lehet kérni.

Az NHP Hajrában a hitelcélok köre bővebb, mint a korábbi NHP szakaszokban. A felvett kölcsönt többek között közvetlenül a vállalat működését szolgáló eszközök, berendezések vásárlására, felújítására és kapacitásfejlesztésre lehet fordítani. Továbbá ingatlanvásárlást és fejlesztést, forgóeszköz finanszírozást, hitelkiváltást, valamint cégvásárlást is finanszírozhat az NHP Hajrá, akár külföldön is.

(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF