Miért ne lehetne vetítőterem a tárgyalóvá avanzsált nappaliból? (x)

PR cikk
Az iroda után most már a mozit is hazavisszük

Miközben a járvány első és második hulláma egyaránt tévénézési csúcsokat állított be Magyarországon, egyre többen viselik rosszul a mozik hiányát. Pedig szinte kézenfekvő a megoldás a home office analógiájára: ha nem mehetünk moziba, költöztessük haza a szórakozást. Az egyre népszerűbb streaming és video on demand szolgáltatók ehhez már megtették az első lépést: a zárva tartó mozik helyett a Netflixen és az HBO-n zajlanak a filmpremierek, azaz a nyersanyag rendelkezésre áll. Amire még szükség lehet, az egy mozigép és egy vászon – utóbbinak akár egy méretesebb fehér falfelület is megteszi, amelyre projektorral vetíthetjük ki az akár laptopon, akár okostelefonon futtatott műsort.

Hogy miért nem a tévé megoldás? Mert egy nyolcvanöt colos, azaz 215 cm-es képernyőátlós televízió nem csupán drága mulatság, de nehéz és sok helyet is foglal is. Ehhez képest az Epson EF-11 mini lézerprojektor mindössze 1,2 kiló.

Kicsi a bors, de…

Az apróság meghökkentő méreteit (17,5x17,5x6,5 cm) meghazudtoló, akár 3,8 méter képátmérőre is képes. A másfél millió forint körüli, 150 colos óriástévék ehhez képest csak 254 centimétert tudnak. A projektort ráadásul egyetlen mozdulat elsüllyeszteni egy fiókba, vagy akár egy hátizsákba, ha egy, a karanténszabályok szigorú betartása mellett rendezett baráti összejövetelen szeretnénk házhoz vinni a moziélményt.

És hát borítékolhatóan tarolni fogunk, mivel az új generációs projektorok sorra megdöntenek minden, a kategóriával korábban összekapcsolódott sztereotípiát. Először is, nem fogja ontani magából a hőt, mivel alacsony hőmérsékleten üzemel. Másodszor szemgyönyörködtetőn szín- és részletgazdag, 1920x1080 pixeles felbontású képet produkál – még abban az esetben is, ha az 1000 lumenes fényerőnél kevesebbel is beérjük. Harmadszor pedig nem csupán hatalmas belső terekben élvezhetjük a látványt, hiszen a 381 centis képmérethez elég mindössze 338 centis távolságra elhelyezni a projektort a vetítőfelülettől.

És ami a legfontosabb: a készülék beüzemelése semmilyen műszaki felkészültséget nem igényel. Az EF-11 magától felméri a saját pozíciója és a vetítőfelület közötti távolságot, beesési szöget kalkulál, majd élesre állítja a képet. A csatlakozással sem kell vacakolni, mert bár USB- és HDMI-kábellel is lehet hozzá eszközt (például asztali számítógépet vagy laptopot) társítani, vezeték nélküli módban a csatlakoztatott berendezés képernyőjét tükrözhetjük is.

A prezentációs eszközként is játszi könnyedséggel használható EF-11 tartósságban is felveszi a versenyt a tévékészülékekkel: napi 5 órás Eco üzemmódot feltételezve akár egy évtizedig is problémamentesen használható anélkül, hogy karbantartást igényelne.

(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF