Tetra Recart: A Tetra Pak sokoldalú csomagolási megoldása, egyenesen Magyarországról (x)

PR cikk
Vezető élelmiszeripari vállalatként a Tetra Pak alapvető célja, hogy olyan csomagolást hozzon létre, amely megfizethető, mégis modern és biztonságos, így téve elérhetővé mindenki számára az egészséges élelmiszereket. Ilyen kiemelkedő csomagolási megoldás a Tetra Recart kartondoboz is, melyet kizárólag a vállalat magyarországi üzemében gyártanak. A magyar szakértelemmel készült csomagolásról, a budaörsi gyár jelentőségéről és a legújabb multicolour printing technológiáról Wojciech Tatar, a Tetra Pak Kelet-Európáért felelős Tetra Recart menedzsere mesélt nekünk.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a Tetra Recart, milyen ételek vagy italok tárolására alkalmas?

A Tetra Recart a konzervdobozok szabadalmaztatása óta az egyik legnagyobb áttörés, amit az élelmiszercsomagolásban elértek. A zöldségek, szószok, levesek, gyümölcsök, bébiételek, készételek, állateledelek számára készült kartondoboz egy modern, innovatív és fenntartható csomagolási megoldás, amely képes megfelelni az ügyfelek és fogyasztók igényeinek egyaránt.

Mi inspirálta a Tetra Recart kifejlesztését?

A Tetra Recart története 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Svájcban elkészültek a legelső, kereskedelmi célra gyártott prototípusok. Az új termékkel vállalatunk alapvető terve az volt, hogy az élelmiszerek számára egy versenyképes és magas minőségű csomagolási alternatívát biztosítson a konzervdobozokkal szemben.

Milyen előnyöket kínál a Tetra Recart a partnerek számára a hagyományos csomagolási lehetőségekkel, például az alumíniumdobozokkal és az üvegekkel szemben?

A forradalmi Tetra Recart a partnerek praktikusságra, költséghatékonyságra és fenntarthatóságra vonatkozó komplex elvárásaira szolgál sokoldalú, innovatív megoldásként. Négyszögletes formájának köszönhetően akár 40%-kal kevesebb helyet foglal el, mint az alumíniumból vagy üvegből készült versenytársai, változatos méretei által pedig ideális családi és egyadagos kiszerelésekhez egyaránt. A csomagoláson hőkezelési technika is alkalmazható, amely biztosítja, hogy bontatlan formában az ételek eredeti minőségükben akár két évig is eltarthatóak legyenek. A Tetra Recart teljes élettartamra vonatkozó CO2-kibocsátása emellett 81%-kal alacsonyabb, mint az alumíniumdobozoké, s négyszer kevesebb fosszilis hulladékot hagy maga után. A csomagolás pedig mintegy 70%-a kartonból készül, amely megújuló és felelősen kezelt, FSC™ tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből és más ellenőrzött forrásokból származik.

A fogyasztók hogyan vélekednek a Tetra Recart csomagolásról?

Friss kutatásaink szerint az emberek 79%-a a Tetra Recart csomagolást részesíti előnyben a hagyományos alumíniumdobozokkal szemben.[1] E pozitív megítélésnek az oka elsősorban a frissesség – magas higiéniai színvonal és tiszta íz a sterilizálásnak köszönhetően -, a kényelem – könnyen nyitható, használható és tárolható csomagolás és éles szélek helyett lézeres perforáció -, valamint a környezetre gyakorolt hatás, vagyis az egészséges és fenntartható termékek biztosítása.

A Tetra Recart kartondobozt kizárólag a vállalat budaörsi gyára szolgáltatja. Miért döntött úgy a Tetra Pak, hogy Magyarországon állítja elő a csomagolást?

10 évvel az első csomagolások elkészítése után született meg a döntés, hogy az addig a folyékony élelmiszerekhez készített Tetra Brik és Tetra Top előállításával foglalkozó magyar gyárban a Tetra Recart gyártását is elkezdik. A Budaörsön található üzem kiváló stratégiai elhelyezkedésének, tengerentúli kapcsolatainak, költséghatékony működésének, a technológiához adott kialakításának, valamint magasan képzett munkaerejének köszönhetően egyértelmű jelölt volt arra, hogy közép-európai központunkká, s a Tetra Recart egyedüli disztribútorává váljon. A gyárból kezdetben Észak-Amerikába, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonban hamarosan minden kontinensre megkezdődött a termék szállítása.

Jelenleg hányan dolgoznak innovatív csomagolásokon a budaörsi Tetra Pak gyárban?

A budaörsi gyárban jelenleg 260 kollégánk foglalkozik a Tetra Recart kartondoboz és további csomagolási megoldásaink gyártásával. Míg 80%-uk operátorként technikusként és logisztikai munkatársként, addig 20%-uk mérnöki és más támogatói funkciókat ellátó munkakörben segíti a munkálatokat.

Milyen fejlesztéseket terveznek a gyártási folyamatban? Mi a következő lépés a budaörsi üzem számára?

Folyamatos beruházásainkkal és fejlesztéseinkkel összhangban Budaörsön hamarosan elérhetővé válik új, multicolour printing technológiánk, melynek keretében a korábbi 4-ről 6-ra bővítjük a Tetra Recart csomagolásokhoz használható színek palettáját. Ennek köszönhetően partnereinknek lehetősége nyílik arra, hogy a korábbinál is egyedibb és stílusosabb kartondobozokat tervezzenek termékeik számára.

A csomagolás jövőjét tekintve, milyen trendeket és előrelépéseket lát a Tetra Recart terén?

Jelenlegi megfigyeléseink azt mutatják, hogy a környezetvédelem, fenntarthatóság, logisztika és az e-kereskedelem fejlesztése iránti igények folyamatosan erősödnek, így előreláthatólag egyre több vállalat tér majd át az ilyen típusú csomagolásokra. Ami pedig terveinket illeti, az elkövetkező években is célunk, hogy fenntartsuk a Tetra Recart magas színvonalát, miközben folyamatosan csökkentjük termelési veszteségeinket és növeljük eladásainkat. Ehhez továbbra is a fejlesztések kultúrájára támaszkodunk, amely a kartondoboz két évtizeddel ezelőtti bevezetése óta a legfőbb eszközünk.

[1] Tizenkét kvantitatív kutatás, melyet 2014-2018 között végeztek, 2970 válaszadó bevonásával.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF