Előfizetői tartalom

18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni

Az infláció lecsengésével párhuzamosan felgyorsult a lakossági megtakarítások gyarapodása Magyarországon. A 10% felett ragadó megtakarítási rátának, a rekordszintű állami kamatkifizetéseknek, a kockázatvállalás erősödésének és a kedvező piaci hozamoknak köszönhetően 2006 óta nem látott ütemben, 17,6%-kal gyarapodtak a megtakarítások egy év alatt, ami ritkaságnak mondható, nagyjából 13,5%-os reálnövekedést jelent. Az egyre kevesebbet ígérő állampapírokkal szemben a befektetési alapok lettek az idei első negyedév abszolút sztárjai, és bár a tőzsdei részvények, életbiztosítások és nyugdíjpénztári megtakarítások nem vontak be sok új tőkét, a hozamteljesítményre náluk sem lehetett panasz.

Közzétette kedden „Előzetes pénzügyi számlák” statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank az idei első negyedévről, és ebből igazán szívderítő kép tárul elénk a megtakarítási piac alakulásáról. Most először átlépte a 100 ezer milliárd forintot a háztartások bruttó pénzügyi eszközeinek az összértéke, ami így egy év alatt 15,4%-os növekedést jelent. Ez persze...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés