Mennyit ér az ember? – Növekedési lehetőségek az automatizálás és az AI korában (x)

PR cikk
Borús jóslatok kerülnek előtérbe egyes szakmák jövőjével kapcsolatosan, és a félelmeket növelhetik mindazok a lépések, amelyek az emberi munka és szaktudás értékét devalválják. A változások minden korosztályra és szakmára kiterjednek. Egyszerre örülhetünk például egy adóhatósági fejlesztésnek, ami a folyamatok adminisztrációigényét csökkenti, de valóban könnyebb lesz a cégek élete, és kevesebb könyvelőre, bérszámfejtőre lesz szükség? Mi lehet a jövőbeni fennmaradás startégiája? A növekedés az egyetlen kiút?

A Pénzügyminisztérium és a NAV már eddig is jelentős informatikai fejlesztéseket vezettek be és továbbiakat terveznek. Ezen a téren az eredmények közül kiemelendő az online kasszák rendszerének bevezetése, a magánszemélyek bevallásának automatizálása vagy akár az online számla adatszolgáltatás, de már valósággá válik az áfabevallás-tervezet, és a bérszámfejtés területén is számítani lehet változásokra, amelyek következtében az adatalapú működés alapgyakorlat lesz.

A WTS Klient új vezetősége a cég új irodájában (balról jobbra): Pintér György, senior partner, Lambert Zoltán ügyvezető partner, Gyányi Tamás, senior partner és Szeles Szabolcs, senior partner

Lambert Zoltán, az adótanácsadással, könyveléssel, bérszámfejtéssel, outsourcinggal és HR-outsourcinggal, valamint folyamatautomatizálással foglalkozó WTS Klient ügyvezető partnere szerint nem megijedni kell, hanem a változásokkal együtt kell élni. Mindeközben továbbra is első helyen kell, hogy álljon az emberi tudás, a szakértelem, a hosszútávú, megbízható hazai és nemzetközi partneri és beszállítói kapcsolatok. Az automatizálást pedig proaktívan kell beépíteni a mindennapokba. Ezen alapelvek mentén a jövőben valószínűleg minden cég számára az adhat biztonságot, ha növeli a szakértői létszámát, hiszen az adminisztratív folyamatok automatizálása mellett elképesztően komplex lett és lesz a szabályozási környezet. Gondoljunk csak az egyes adózási vonatkozású EU irányelvek hazai implementálására, a 2024-től élesedő minimumadó szabályaira, az ESG szabályozásra, vagy a határon átnyúló együttműködést igénylő cégcsoportos jelentésekre.

Lambert Zoltán elmondta, hogy az említett kihívásokra reagálva 2024. január 1-jétől a magyar számviteli és adótanácsadói piac két meghatározó szereplője, a 25. születésnapját a napokban ünneplő WTS Klient és a Finacont egyesül, és közel 300 szakértővel és 4,5 milliárd forintos árbevétellel WTS Klient néven működik tovább. A németországi központú WTS globális szinten tavaly 226 milliós árbevételt ért el, ami egy 12%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest. Pintér György, a Finacont leköszönő ügyvezető partnere, a duplájára növekedő WTS Klient senior partnere szerint a nemzetközi és a hazai cégeknek is szükségük lesz a szakértőkre, több éves tapasztalattal rendelkező seniorokra, akik kibővített szereppel, elemző funkcióval fognak szerepelni a jövő könyvelési és tanácsadási piacán. Ebben pedig az olyan cégek tudnak partnerek lenni, amelyeknél a méretből adódóan is folyamatos és biztosított a szolgáltatások biztonsága, és egy kézből vehetnek igénybe kulcsfontosságú, az üzleti folyamatokat támogató szolgáltatásokat.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF