Vizsgálódik az OLAF a magyar Microsoft-botrány ügyében

Portfolio
Az EU Csalás Elleni Hivatala megerősítette: vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor - áll abban a közleményben, amelyet az OLAF a Népszava kérdésére adott ki.
Mint ismert, Magyarországon 2013 és 2015 között legalább 14,6 millió dolláros illegális profitra tett szert a Microsoft azzal, hogy kormányzati szerveknek szoftverlicenszeket értékesített jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásokat beiktatva, kenőpénzekkel. Ezzel a módszerrel mintegy 50-60%-kal drágábban jutottak hozzá az állami szervek a programokhoz, mint amennyi a valós piaci áruk volt.

A szoftveróriást az amerikai igazságügyi minisztérium 25,3 millió dolláros bírsággal sújtotta. A Microsoft magyarországi leányvállalata 8,75 millió dollárt, azaz 2,53 milliárd forintnak megfelelő összeget fizet majd ki a megállapodás részeként büntetőjogi bírságként és elismeri a dolgozói felelősségét az ügyben.

Az OLAF a mai nyilatkozatában mindössze annyit jelez, hogy a vizsgálat nem azt jelenti, hogy az érintett személyek, illetve szervezetek szabálytalanságot vagy csalást követtek el, illetve hogy folyamatban lévő vizsgálatról nem adhat ki több információt.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF