Brexit: tényleg jöhet az előrehozott választás jövő hónap közepén

MTI
Portfolio
Úgy tűnik, hogy október 15-én előrehozott választások lesznek az Egyesült Királyságban, mert erről a potenciális dátumról tett említést egy mai parlamenti beszéde során Boris Johnson brit kormányfő, készülve a mai újabb parlamenti vereségre. Az, hogy idáig tényleg eljutunk-e, még nem biztos, hiszen a képviselők kétharmadának kellene támogatnia a parlament feloszlatását, és ebbe az ellenzéki Munkáspárt csak akkor menne bele, ha előtte nemcsak az alsóház (várhatóan ma este), hanem a felsőház is jóváhagyná a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényt. Ha viszont utóbbiban ez nem történne meg a jövő hét közepén induló négyhetes törvénykezési szünet előtt, akkor Johnson eredeti terve szerint október közepéig törvényszünet mellett tudna egyezkedni Brüsszellel a kilépési keretekről.

Boris Johnson brit miniszterelnök megerősítette szerdán, hogy kormánya kész október közepén előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék törvényt alkot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének tilalmáról. Erről a beadványról ma szavaz a brit alsóház, miután tegnap éjjel sikerült ellenzéki kezdeményezésre a mai napirend összeállítását "kivenni a kormány kezéből" és ezzel Jonson jelentős vereséget szenvedett (és ha tényleg kizárja a 21 rebellis kormánypárti képviselőt, akkor jócskán kisebbségi kormányzásba szorul, így Johnsonnak igenis érdeke lehet az előrehozott választás).

Az MTI összefoglalója szerint Johnsont a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn arról faggatta, hogy a kormány milyen új megállapodási javaslatokat terjesztett az Európai Unió elé. Johnson ugyanis az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy "lendületes" tárgyalások folynak Brüsszellel az alsóház által háromszor is elvetett eredeti Brexit-megállapodás alternatíváiról, de etárgyalásokról eddig semmiféle részlettel nem szolgált. A Politico brüsszeli információi szerint egyébként semmiféle konkrét alternatív javaslatot nem tudott eddig letenni a brit kormány a tárgyalóasztalra az általa sokat vitatott északír-ír tartalékmegoldásról, helyette viszont a kilépési megállapodás három másik részét szeretné újratárgyalni (pl. a kereskedelem és a védelmi együttműködés kereteit). Corbynnak válaszolva Johnson nem mondott konkrétumokat és ismét csak annyit mondott, hogy kormányának eltökélt szándéka egy új megállapodás elérése az október 17-i EU-csúcson, és utána az ország kiléptetése az EU-ból az október 31-i határnapon.

A kormányfő ezután megkérdezte: Corbyn hajlandó lenne-e támogatni, hogy a britek október 15-én választásokon dönthessenek az ellenzék Brexit-stratégiájáról.

Így tehát a BBC korábbi információival összhangban tényleg október 15. lehetne az előrehozott brit választások időpontja, két nappal a kulcsfontosságú EU-csúcs előtt, amelyen már az új miniszterelnök képviselhetné az országot. Arról, hogy a mostani helyzetből milyen irányba haladhatnak tovább a folyamatok, alábbi ma délelőtti forgatókönyv-elemzésünkben írtunk:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF