Új gyakornoki program indult EU-s milliárdokból

Portfolio
Hétfőn megjelent és bő egy hónap múlva meg is nyílik egy újabb EU-pénzből megvalósított gyakornoki program, amelynek 10 milliárd forintos a keretösszege, minimum 2,5 millió, maximum 22,176 millió forintnyi támogatással jár és legfeljebb 6 gyakornokot lehet felvenni az adott céghez.

Hétfőn megjelent a hivatalos uniós pályázati oldalon az a közlemény, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy megjelent a GINOP-5.2-4-19 kódszámú „Új gyakornoki program” című felhívás, amelynek rendelkezésre álló tervezett keretösszege 10 milliárd Ft. A támogatási kérelmek benyújtása 2019. november 26. 10.00 órától 2021. április 30. 12.00 óráig lehetséges.

A pályázat a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó, azaz új státusz betöltését eredményező foglalkoztatás esetén bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok (legfeljebb 6 fő) foglalkoztatásához valamint a vállalati gyakornoki kapcsolattartói tevékenység ellátásához, lehetőséget teremt továbbá megváltozott munkaképességű gyakornok foglalkoztatása esetén a munkavégzés segítésével foglalkozó személy foglalkozatására.

A felhívás biztosítja a gyakornoki munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítását is, melynek költségei átalány alapú egyszerűsített költségelszámolás keretében kerülnek elszámolásra. Az átalány mértéke a gyakornok és a vállalati gyakornoki kapcsolattartó személyi jellegű ráfordításainak 40%-a.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 2.500.000 Ft, maximum 22.176.000 Ft. A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100%-a lehet.

Múlt csütörtökön egyébként módosult a Pest megyei régiónak szánt uniós hátterű gyakornoki program („Gyakornoki program a Közép-Magyarországi Régióban” című VEKOP-8.3.2-18 kódszámú felhívás). A kiadott összefoglaló többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy sablon és jogszabályi voltozások miatt az előleg mértéke legfeljebb 25%-ra, maximum 2,5 millió Ft-ra változott a Felhívás 1. oldalán és az 5.4 Előleg igénylése pontban, 2. oldalon a Miniszterelnökség Innovációs és Technológiai Minisztériumra változott. Emellett a bevont gyakornok foglalkoztatására vonatkozó előírások hangsúlyozásra kerültek a közleményben. Mindezek mellett számos technikai jellegű területen, például a piaci árak és az elszámolható költségek terén is nyomatékosították/pontosították a kiírók a felhívás szövegét.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kallos Bea

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF