„Forrásokhoz juthatnak és segítséget kapnak a kkv-k a komplex fejlesztéseikhez”

„Forrásokhoz juthatnak és segítséget kapnak a kkv-k a komplex fejlesztéseikhez”

Az állami IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. kiemelt figyelmet fordít a KKV Stratégia megvalósítására, különös tekintettel a vállalkozások versenyképességének növelésére, a digitális és fenntartható működésre, valamint a vállalkozói kultúra erősítésére. Szabados Richárd részletesen beszélt a Portfolio-nak a Vállalkozói Információs portál (VALI) szerepéről, amely egy egységes platform a cégeknek, segítve azokat a pályázati lehetőségek, támogatások és szakértői szolgáltatások terén. Az IFKA ügyvezetője ismertette a 8 milliárd forintos vállalkozásfejlesztési program eredményeit és részleteit, valamint beszélt arról is, hogy milyen további tervek és kezdeményezések várhatók a közeljövőben a magyar vállalkozások támogatásában.

Négy óra alatt túligényelték a kkv-k a 100 milliárdos kamatmentes EU-s hitelkeretet

Négy óra alatt túligényelték a kkv-k a 100 milliárdos kamatmentes EU-s hitelkeretet

Kevesebb, mint 4 óra alatt túligényelték a mikro-, kis- és középvállalkozások azt az uniós kamatmentes pályázati hitelkeretet, amit ma reggel nyitott meg a kormány 100 milliárd forintos lehetőségként – derült ki a csütörtöki hivatalos pályázati közleményből. Ezzel együtt még jövő kedden délelőttig továbbra is van lehetőség beadni a pályázati kérelmeket.

Egy átlagosnak tűnő fehér orvosi köpeny mögött is komoly textilipari technológia áll

Egy átlagosnak tűnő fehér orvosi köpeny mögött is komoly textilipari technológia áll

Az Oto-tex Kft. közel 30 éve a hazai textilnagykereskedelem meghatározó szereplője, amely a különböző speciális tűz- vagy saválló, illetve egészségügyi szövetek kereskedelmére fókuszál. A nyíregyházi vállalat klasszikus rendszerváltás utáni sikertörténet, folyamatos fejlődéssel és alkalmazkodóképességgel erős pozíciót építettek fel az időközben összeroppanó közép-európai textiliparban. A legnagyobb kórházak, bérmosodák, illetve speciális munkaruhagyártók beszállítói, ma már 16 ország 34 partnerével dolgoznak együtt. A központ energetikai korszerűsítése és a napelemes kapacitás kiépítése nagy versenyelőnyt jelent számukra a jelenlegi energiapiaci környezetben, de a megnövekedett szállítási idők és drasztikusan megemelkedett szállítási költségek a vállalatot sem kímélik. Több mint 15 éve vannak jelen Romániában, de a hosszútávú tervek között szerepel a külföldi terjeszkedés a legtöbb környező országban. A Portfolio Hajzer Károlynét, a vállalat ügyvezetőjét kérdezte a cég múltjáról és jelenéről, a szegmens előtt álló kihívásokról és a fejlődési lehetőségekről.

Különleges lépést tesz a kormány az EU-pénzeknél, sokan jól járhatnak ezzel

Különleges lépést tesz a kormány az EU-pénzeknél, sokan jól járhatnak ezzel

A forint gyengülése nyomán a 2014-2020-as Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) mintegy 200 milliárd forintnyi pénzügyi mozgástér jött létre, amelynek felét azzal a különleges megoldással tervezzük kitölteni, hogy a 2021-2027-es időszakban a GINOP Pluszban nyertes projektekből mintegy 100 milliárd forintnyit átforgatunk a GINOP terhére – jelentette be a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban egy friss kormánydöntés konkrét hátterét Greinstetter Balázs. A Miniszterelnökség gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, a GINOP-ért és a GINOP Pluszért felelős Irányító Hatóság vezetője, hangsúlyozta, hogy ez az átforgatás csupán egy technikai lépés, amely semmilyen hátrányt nem jelent azon cégeknek, akiket a GINOP Plusz 1.2.1-2021-es konstrukcióban érinteni fog, sőt azzal az előnnyel is jár számukra, hogy később majd újabb GINOP Plusz pályázatra adhatnak be támogatási igényt. A területfejlesztési miniszter irányítása alatt dolgozó helyettes államtitkár azt is felvázolta, hogy konkrétan milyen folyamaton mennek át az érintett cégek, és azt is jelezte, hogy az említett 200 milliárd forintos mozgástér másik felét a nyáron már meghirdetett kkv forgóeszköz hitelkeret újra nyitásával töltik majd ki. Greinstetter kérdésünkre azt is elmondta, hogy mi várható a GINOP Plusz brüsszeli elfogadása és az új pályázatok meghirdetése terén.

Elárulta legfontosabb feladatát az új területfejlesztési miniszter

Elárulta legfontosabb feladatát az új területfejlesztési miniszter

Szerda reggel kezdetét vette az ötödik Orbán-kormány miniszterjelöltjeinek bizottsági meghallgatása a Parlamentben. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterjelöltet elsőként a Európai ügyek bizottsága hallgatja meg, erről élőben tudósítunk. Navracsics Tibor a meghallgatáson ismertette főbb feladatait, megnevezte államtitkárait, valamint beszélt az operatív programokról is. Az ülés végén a bizottság a miniszterjelöltet támogatta miniszteri poszt betöltésében.

Milyen céges EU-pályázatok várhatók a jogállamisági eljárás mellett? - Jön pár jó lehetőség

Milyen céges EU-pályázatok várhatók a jogállamisági eljárás mellett? - Jön pár jó lehetőség

A 2021-2027-es uniós pályázati ciklusban kb. 9750 milliárd forint támogatási összegre lehet számítani, amelyből közvetlenül a vállalkozások beruházásaira vagy fejlesztésére 1490 milliárd forint költhető el és ebből a legnagyobb rész, mintegy 1000 milliárd a GINOP Pluszban látszik, amelyből eddig már 440 milliárd forintot ki is osztottak a nyerteseknek – derül ki a Via Credit összesítéséből, amelyhez átnézték a fejlesztési tervek, illetve a megítélt támogatások részleteit. Arra hívják fel a figyelmet, hogy idén a GINOP Pluszon belül nem lehet tömeges pályázatra számítani, de két kiírásban (K+F és Magyar Multi Program) összességében jelentős, mintegy 100 milliárd forintos keret kiosztása várható. Azt is előrevetítik, hogy inkább jövőre várható újabb uniós pályázati cunami.

Kiderültek a részletek a tegnapi hatalmas razziáról: EU-pénzekkel trükköztek, letartóztatások jöhetnek

Kiderültek a részletek a tegnapi hatalmas razziáról: EU-pénzekkel trükköztek, letartóztatások jöhetnek

Kiadott pár részletet a tegnap végrehajtott hatalmas razzia eddigi fejleményeiről ma a Központi Nyomozó Főügyészség, és a közlemény arra utal, hogy magyar és uniós GINOP pályázatok során történhettek vesztegetések és ezért függeszthettek fel három pénzügyminisztériumi pályázatkezelőt is. Az ügyészség a razzia során „hivatalos személyektől több mint kétszáz millió forint készpénzt, megközelítőleg hatvan millió forint összegben értékpapírt és egy – készpénzért vásárolt – negyven millió forint értékű autót foglalt le, valamint több ingatlan zár alá vételét rendelte el” - rögzítik.

Ránk ömlenek a vállalkozói pályázati pénzek

Ránk ömlenek a vállalkozói pályázati pénzek

2022 tavasza izgalmasnak ígérkezik: összességében több mint 350 milliárd forint vállalati támogatást számolt össze a Via Credit az év első félévében. Idén a GINOP Plusz program fog dominálni, beindul a DIMOP Plusz program, ami az informatika területén kínál támogatásokat, illetve sokan várják az NKFIH hiánypótló KKV START Innováció kiírását.

Dinamikusan növekedhetnek a magyar kkv-k: a forráshiány és az önerő sem szabhat határt

Dinamikusan növekedhetnek a magyar kkv-k: a forráshiány és az önerő sem szabhat határt

Ritkán tapasztalható olyan forrásbőség a magyar gazdaságban, mint a koronavírus-járvány utáni kilábalás időszakában. A hazai tulajdonú kis- és közepes vállalkozásoknak többfajta kedvezményes hitel, illetve pályázati megoldás áll a rendelkezésére állami és uniós forrásokból, a kormány ugyanis már a járványt megelőzően is a kis- és közepes vállalkozásokat állította a hazai gazdaságpolitika fókuszába, most pedig rajtuk keresztül célozza a magyar gazdaság újraindítását. A megfelelő finanszírozási tervvel párosítva minden eddiginél könnyebben valósíthatóak meg a beruházási, technológiafejlesztési vagy akár a generációváltási célok. Mindez a magyar gazdaság egésze szempontjából stratégiai fontosságú, ugyanis a magyar tulajdonú kkv-szektor adja a hazai gazdaság és foglalkoztatás gerincét. Az alábbiakban röviden bemutatjuk, hogy a növekedésre voksoló vállalkozásoknak milyen lehetőségeik vannak terveik megvalósításához és hogy ehhez milyen plusz olajozó eszközt használhatnak fel, ha azt akarják, hogy a bővülésnek ne legyen akadálya az önrész hiánya.

EU-pályázati cunami söpört végig idén a magyar vállalati szektoron, csak kapkodtuk a fejünket

EU-pályázati cunami söpört végig idén a magyar vállalati szektoron, csak kapkodtuk a fejünket

2021-ben több mint egy tucat olyan érdekes uniós pályázat nyílt meg Magyarországon, amely a vállalkozások széles körét megmozgatta, hiszen több mint 12500 cég adott be támogatási kérelmet és az ipari vállalkozások számára megpályázható összeg elképesztően magas, bő 700 milliárd forint volt – mutat rá év végi összesítésében a Via Credit ügyvezető igazgatója. Mivel a 2014-2020-as ciklus pályázatai mellett már meghirdettek néhány olyat is, ami a 2021-2027-es időszakhoz tartozik, ezért Papadimitropulosz Alex úgy fogalmaz, hogy pályázati cunami söpört végig idén a vállalati szektoron, akinek várakozásai szerint lesz még 2022-ben is egy hasonlóan izgalmas hulláma, de utána alábbhagy a pályázati dömping.

Itt a kormány költségvetési szigorának első áldozatai: a napelemes kivitelezők várhatnak a pénzükre (2.)

Itt a kormány költségvetési szigorának első áldozatai: a napelemes kivitelezők várhatnak a pénzükre (2.)

A kormány múlt héten bejelentett 350 milliárd forintos költségvetési kiigazító csomagja miatt egyelőre nem jutnak pénzükhöz azok a kivitelezők, akik egy már lezárt uniós napelemes és energiahatékonysági pályázatban elvégezték a munkákat, mert számukra az esedékes folyósításokat minisztériumi utasításra nem fizethetik ki – jelezte a Portfolio-nak egy pályázati forrás. Frissítés! December 18-án szombaton délután kiadott egy közleményt az MFB, amiben azt hangsúlyozta, hogy zavartalanul folyik az uniós hitelporogramok kifizetése is, így tehát még jövő év elejéig sem kell várnia a pénzére a folyósítási fennakadásról esetlegesen levelet kapott érintetteknek: a folyósításokban nincs, illetve nem lesz fennakadás még az év végéig sem.

Új üzemcsarnokot épít a Cabero Industrial Kft. Mágocson

Több mint 700 millió forintból csaknem 3200 négyzetméteres, fémipari megmunkáló üzemcsarnokot épít az ipari hűtőberendezések és hőcserélők gyártásával foglalkozó, német tulajdonú Cabero Industrial Kft. a vállalat székhelyén, a Baranya megyei Mágocson.

Máris betelt a bérköltséget támogató EU-pályázat kerete, holnap éjfélkor bezárják

Máris betelt a bérköltséget támogató EU-pályázat kerete, holnap éjfélkor bezárják

A minap megnyitott kkv-s kapacitásbővítő pályázat, amely a nettóban felvett emberek bérköltségét támogatja, akkora érdeklődést generált, hogy mára elérte a benyújtott támogatási igények volumene a pályázati keretet, így holnap, azaz szerdán éjfélkor lezárják a pályázatot – közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.