Gőzerővel halad a közel 2 milliárdos EU-s záportározó építési program Vas és Zala megyében

Portfolio
Gőzerővel halad az 1,85 milliárd forintnyi EU-s támogatásból megvalósuló Vas és Zala megyei záportározó program, hiszen a zalai helyszíneken három patak mederrendezése már befejeződött, illetve most a völgyzárógát és a vízszintszabályozó műtárgy befejező építési munkái folynak, míg a Vas-megyei helyszíneken több munka is zajlik egyszerre – derül ki a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerkesztőségünknek küldött projektelőrehaladási közleményéből.

Mi a projekt lényege?

A közlemény emlékeztet rá, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium az Európai Unió támogatásával 1 milliárd 850 millió forint ráfordítással, a Környezeti és Energiahatékonysági Program (KEHOP) keretében valósítja meg a „Záportározó építési program-Vas és Zala megye” című projektet. A projekt legfőbb célja a völgyfenéki települések - Kőszegdoroszló, Rábagyarmat, Rönök, Murarátka, Zalatárnokárvízi biztonságának növelése, a víz okozta károk megelőzése, csökkentése.

A fejlesztés akkori állásáról májusban már beszámoltunk:

A fejlesztések kapcsán 2019. szeptember 23-án lakossági bejárást rendeztek Rönökön épülő záportározó területén. A tájékoztató kezdetén, Pékó Tamás, Rönök polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd a Megrendelő konzorcium (OVF, NYUDUVIZIG) részéről Busa Tamás a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese beszélt a projektről, ezt követően a Kivitelező konzorcium (Szabadics Zrt.-Meliorációs és Rekultivációs Kft.) részéről Janák Emil tájékoztatta a résztvevőket a kivitelezés jelenlegi állásáról.

A tervezett záportározók olyan területeket érintenek, melyeken a domborzati viszonyok miatt a csapadék összegyülekezési ideje rövid, gyors a lefolyás, a vízkárok ellen helyben nem lehet védekezni. Az érintett vízfolyások vízemésztő képessége kicsi, bővítésük gazdasági szempontból nem célszerű, továbbá a beépítettség miatt műszakilag nem megoldható.

Ezek a tározók völgyzárógátas, átfolyásos rendszerű zöldtározók, a gát alatt egy járható méretű cső alagút kerül beépítésre, melyhez csatlakozik egy bukós kialakítású, zsiliptáblával szabályozható árapasztó műtárgy. A beruházás tartalmazza a tározóhoz kapcsolódó mederszakaszok vízszállítóképességének javítását és hordalékfogók építését.

Milyen munkák zajlottak/zajlanak?

A kiviteli tervek alapján 2018. év szeptemberben megkezdődött Zalatárnokon és Murarátkán a záportározók építése. Ezeken a helyszíneken jelenleg a völgyzárógát és a vízszintszabályozó műtárgy befejező építési munkái folynak. Elkészült a Szigeti-patak, a Kozmadombi-patak és a Rátka-patak tervezett mederrendezése.

A Vas-megyei helyszíneken 2019. márciusban kezdődtek meg a kivitelezési munkák. Jelenleg folynak az árapasztó és vízszintszabályozó műtárgy földmunkái, vasalási és betonozási munkái. Megkezdődött a Gyarmati-patak mederrendezése.

Hogyan tovább?

A záportározók üzemeltetésével Zalatárnok, Murarátka, Rönök, Rábagyarmat és Kőszegdoroszló lakott területeit sújtó vízkárok megelőzhetőek, csökkenthetőek, nő a lakosság árvízi biztonsága. Olyan vízparti fejlesztések valósíthatók meg, melyek az ott élő emberek életminőségét javítják. A záportározók építésének várható befejezése: 2020. második negyedéve – zárul a közlemény.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF