Milliárdos EU-pénzből épülnek záportározók Vas és Zala megyében
Uniós források

Milliárdos EU-pénzből épülnek záportározók Vas és Zala megyében

Portfolio
Elindult tavasszal a "Záportározó építési program - Vas és Zala megye" című KEHOP-1.5.0-15-2015-00003 azonosítószámú uniós projekt, amelynek keretében sajtónyilvános helyszínbejárás volt május 21-én Murarátkán, az épülő záportározó területén. Az eseményről és a fejlesztésről a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság küldött szerkesztőségünk számára közleményt.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium az Európai Unió támogatásával 1 milliárd 850 millió forint ráfordítással, a Környezeti és Energiahatékonysági Program (KEHOP) keretében valósítja meg a "Záportározó építési program-Vas és Zala megye" című projektet. A projekt legfőbb célja a völgyfenéki települések - Kőszegdoroszló, Rábagyarmat, Rönök, Murarátka, Zalatárnokárvízi biztonságának növelése, a víz okozta károk megelőzése, csökkentése - derül ki a projekt indításáról szóló közleményéből.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a szóban forgó projekt a KEHOP-1.5.0-15 - "Dombvidéki vízgazdálkodás fejlesztése" című pályázat keretében zajlik, a támogatási döntés dátuma 2016.02.19 volt és az 1,85 milliárdos projektköltségből 85%-ot az EU-s Kohéziós Alap finanszíroz. A megvalósítás kezdete 2017.05.17, a megvalósítás vége: 2020.11.30.

A közlemény szerint "A 2014. évi helyi vízkár események is rámutattak, hogy a kisvízfolyásokon levonuló, a meder vízszállító-képességét meghaladó árvizek több település belterületét veszélyeztetik, valamint jelentős anyagi kárt okoznak. A tervezett záportározók olyan területeket érintenek, melyeken a domborzati viszonyok miatt a csapadék összegyülekezési ideje rövid, gyors a lefolyás, a vízkárok ellen helyben nem lehet védekezni. Az érintett vízfolyások vízemésztő képessége kicsi, bővítésük gazdasági szempontból nem célszerű, továbbá a beépítettség miatt műszakilag nem megoldható. Ezek a tározók völgyzárógátas, átfolyásos rendszerű zöldtározók, a gát alatt egy járható méretű cső alagút kerül beépítésre, melyhez csatlakozik egy bukós kialakítású, zsiliptáblával szabályozható árapasztó műtárgy. A beruházás tartalmazza a tározóhoz kapcsolódó mederszakaszok vízszállítóképességének javítását és hordalékfogók építését. A kiviteli tervek alapján 2018. év szeptemberében megkezdődött Zalatárnokon és Murarátkán a záportározók építése. Ezeken a helyszíneken jelenleg is folynak a völgyzárógát és a vízszintszabályozó műtárgy építési munkái. Elkészült a Szigeti-patak, a Kozmadombi-patak és a Rátka-patak tervezett mederrendezése.

A Vas-megyei helyszíneken 2019 márciusában kezdődtek meg a kivitelezést előkészítő munkák, cserjeirtás, lőszermentesítés és régészeti feltárás. Ezt követően az árapasztó és vízszintszabályozó műtárgy földmunkáit, vasalási és betonozási feladatait végzi el a vállalkozó. Még ez évben megkezdődik a Rönöki-patak és a Gyarmati-patak mederrendezése.

A záportározók üzemeltetésével az érintett településeken olyan vízparti fejlesztések valósíthatók meg, melyek az ott élő emberek életminőségét javítják. A záportározók építésének várható befejezése: 2020. második negyedéve."
A továbbiakban is várjuk az 1 millió eurónál nagyobb EU-s támogatásból megvalósuló magyarországi fejlesztésekről szóló projektközleményeket az uniosprojekt@portfolio.hu címre, amelyeket ingyenesen közzéteszünk.
Címlapkép forrása: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
janet yellen
frankfurt
f-35
Federal Reserve sets the tone for the week
fegyveres tüntetők
egri kórház koronavírus vakcina védőoltás pfizer biontech
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Jogász

Jogász
bruno le maire helyreallitasi alap stabilitasi es novekedesi paktum210127