Uniós források

Milliárdos EU-pénzből épülnek záportározók Vas és Zala megyében

Portfolio
Elindult tavasszal a "Záportározó építési program - Vas és Zala megye" című KEHOP-1.5.0-15-2015-00003 azonosítószámú uniós projekt, amelynek keretében sajtónyilvános helyszínbejárás volt május 21-én Murarátkán, az épülő záportározó területén. Az eseményről és a fejlesztésről a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság küldött szerkesztőségünk számára közleményt.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium az Európai Unió támogatásával 1 milliárd 850 millió forint ráfordítással, a Környezeti és Energiahatékonysági Program (KEHOP) keretében valósítja meg a "Záportározó építési program-Vas és Zala megye" című projektet. A projekt legfőbb célja a völgyfenéki települések - Kőszegdoroszló, Rábagyarmat, Rönök, Murarátka, Zalatárnokárvízi biztonságának növelése, a víz okozta károk megelőzése, csökkentése - derül ki a projekt indításáról szóló közleményéből.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a szóban forgó projekt a KEHOP-1.5.0-15 - "Dombvidéki vízgazdálkodás fejlesztése" című pályázat keretében zajlik, a támogatási döntés dátuma 2016.02.19 volt és az 1,85 milliárdos projektköltségből 85%-ot az EU-s Kohéziós Alap finanszíroz. A megvalósítás kezdete 2017.05.17, a megvalósítás vége: 2020.11.30.

A közlemény szerint "A 2014. évi helyi vízkár események is rámutattak, hogy a kisvízfolyásokon levonuló, a meder vízszállító-képességét meghaladó árvizek több település belterületét veszélyeztetik, valamint jelentős anyagi kárt okoznak. A tervezett záportározók olyan területeket érintenek, melyeken a domborzati viszonyok miatt a csapadék összegyülekezési ideje rövid, gyors a lefolyás, a vízkárok ellen helyben nem lehet védekezni. Az érintett vízfolyások vízemésztő képessége kicsi, bővítésük gazdasági szempontból nem célszerű, továbbá a beépítettség miatt műszakilag nem megoldható. Ezek a tározók völgyzárógátas, átfolyásos rendszerű zöldtározók, a gát alatt egy járható méretű cső alagút kerül beépítésre, melyhez csatlakozik egy bukós kialakítású, zsiliptáblával szabályozható árapasztó műtárgy. A beruházás tartalmazza a tározóhoz kapcsolódó mederszakaszok vízszállítóképességének javítását és hordalékfogók építését. A kiviteli tervek alapján 2018. év szeptemberében megkezdődött Zalatárnokon és Murarátkán a záportározók építése. Ezeken a helyszíneken jelenleg is folynak a völgyzárógát és a vízszintszabályozó műtárgy építési munkái. Elkészült a Szigeti-patak, a Kozmadombi-patak és a Rátka-patak tervezett mederrendezése.

A Vas-megyei helyszíneken 2019 márciusában kezdődtek meg a kivitelezést előkészítő munkák, cserjeirtás, lőszermentesítés és régészeti feltárás. Ezt követően az árapasztó és vízszintszabályozó műtárgy földmunkáit, vasalási és betonozási feladatait végzi el a vállalkozó. Még ez évben megkezdődik a Rönöki-patak és a Gyarmati-patak mederrendezése.

A záportározók üzemeltetésével az érintett településeken olyan vízparti fejlesztések valósíthatók meg, melyek az ott élő emberek életminőségét javítják. A záportározók építésének várható befejezése: 2020. második negyedéve."
A továbbiakban is várjuk az 1 millió eurónál nagyobb EU-s támogatásból megvalósuló magyarországi fejlesztésekről szóló projektközleményeket az uniosprojekt@portfolio.hu címre, amelyeket ingyenesen közzéteszünk.
Címlapkép forrása: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas