Belenyúltak a céges napelemes EU-pályázat szabályrendszerébe

Portfolio
Az eddiginél több céges napelemes projekt kaphat támogatást azon az uniós pályázaton, amelynek a minap változott a szabályrendszere – derül ki a hivatalos pályázati oldalon megjelent információkból.

Változott a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak ” című (GINOP-4.1.3 -19 kódszámú) felhívás és a változásokat összegző táblázat szerint:

  • az eddigi 1,5-3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatási tartomány 1-3 millió forint közöttire tágult
  • eddig legalább 7,5 kWp-s, mostantól viszont minimum 5 kWp-s, maximum 15 kWp-s névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése is támogatható már.
  • a támogathatóságból kizárt cégek körét módosították erre: "Az Európai Unióról szóló Szerződés 1. számú mellékletében (Annex I.) szereplő mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével vagy feldolgozásával kapcsolatos beruházásokra irányuló projektek, kivéve az Annex I. termékek feldolgozását és előállítását végző, mezőgazdasági termelőnek nem minősülő középvállalkozások projektjei. Nem támogathatók a mezőgazdasági épületek, létesítmények energiahatékonysági és megújuló energiaforrások bevonását megvalósító fejlesztései, felújításai."
  • változott a kockázatosság miatt esetleg elutasítandó projektek és jelentkezők köre
  • bővült a támogatást igénylők köre például a nonprofit cégekkel
  • változott a támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja fejezet és a tartalmi értékelési szempontok rész is.

Lényeges, hogy a minap módosult szabályok mentén támogatási kérelmet csak október 25. után lehet beadni, mert addigra tudják módosítani a kitöltő programot.

A fenti uniós pályázat már nyáron megnyílt a kisebb céges napelemes fejlesztéseknek, a nagyobb projekteket támogató pályázatot pedig a minap jelentették be:

Címlapkép forrása: STR/NurPhoto via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF