Nincs tolongás az úttörő EU-pályázatnál, de máris elfogyott a keret

Portfolio
A benyújtott támogatási igények darabszáma alapján nincs tolongás az úttörő EU-s pályázatnál, de közben az is igaz, hogy 24 óra alatt már túligényelték a támogatási keretet – derül ki gyorsmérlegünkből.

Csütörtök reggel 9 órakor nyílt meg az egész Európában különlegesnek számító uniós pályázati konstrukció (GINOP-1.2.10-19, "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása"), a feltételesen visszatérítendő támogatást tartalmazó eszközbeszerzési felhívás. Ez a 2014-2020-as ciklus egyik pilot-projektje és ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, akkor a 2021-2027-es források jelentősebb részét oszthatják el majd akár ezen formában.

Az első nap alapján felemásak a tapasztalatok, mert a támogatási adatbázis jelenlegi állása szerint mindössze 64 támogatási igény ment be a rendszerbe, noha az indulni jogosult szervezetek köre több ezres. Igaz azonban az is, hogy a kiíró a tegnapi közleményben úgy fogalmazott, hogy 50-nél valamivel több nyertessel kalkulál, azaz eleve nem számított tömegek jelentkezésére. A bő 50 nyertes akkor jönne össze, ha mindegyikük a maximális 40 millió forinthoz közeli hitelt venné igénybe, és így töltődne ki a 2 milliárdos támogatási keretet.

Jelenleg egyébként már 2,2 milliárd forint felett jár az együttes hiteligények volumene, azaz 24 órán belül túligényelték a keretet.

Ez arra utal, hogy a sokezres jogosulti körből csak egy szűkebb kör mozdult rá egyelőre az úttörő pályázatra, de ők a maximálishoz közeli hiteligényt nyújtottak be (34,8 millió forintosat átlagosan).

Amint tegnap is kifejtettük: a pályázat legnagyobb érdekessége, hogy ha a vállalt fejlesztéseket úgy tudja végrehajtani a nyertes cég, hogy a különböző céges mutatókon mérhető, előre meghatározott változásokat hoz, akkor a nyújtott hitel egy részét (akár 50-70%-át) nem kell visszafizetni, azaz támogatássá válik a pénz. Pályázati szakértők szerint azonban félő, hogy a legtöbb cég nem tudja megugrani ezeket a javulásokat a működésében a fejlesztéssel együtt sem, így a megpályázott forrás döntő része hitel marad, ez pedig sokakat egyelőre visszatarthatott attól, hogy egyáltalán elinduljanak.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF