Uniós források

Megnyílt az úttörő EU-pályázat a magyar cégeknek

Portfolio
MTI
Ma reggel 9 órától megnyílik az úttörő uniós pályázat a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésére, lényegében eszközbeszerzésére, ami abban különleges, hogy a fejlesztés eredményességétől függ majd a feltételesen visszatérítendő támogatás aránya. Így kapnak tehát ösztönzést a cégek a minél nagyobb hatékonyságra és odafigyelésre a projekt megvalósítása során.

Október elején megjelent, ma pedig meg is nyílik (beadhatóvá válik) a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációját célzó uniós pályázat. A GINOP-1.2.10-19 kódszámú, "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása " című felhívás lényegéről Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek is nyilatkozott.

Rámutatott:

a vállalkozások 5 és 40 millió forint közötti támogatást igényelhetnek új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek kialakításához, valamint ezekhez kapcsolódó információs technológia-fejlesztésekhez.

A kétmilliárd forintos keretösszegű felhívás egy újszerű, feltételesen visszatérítendő támogatási formában segíti a vállalkozások versenyképességének javítását - mondta az államtitkár.

Magyarországon elsőként indul el ez az új finanszírozási forma, amely az Európai Unióban is egyedülállónak számít, ez idáig csak Portugáliában érhető el hasonló elven működő pályázat - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

A felhívás indokoltságát egyébként az 1064/2019. (II. 25.) számú Kormányhatározat adja, amely előírta a 2021–2027 programozási időszakra való felkészülés keretében új forráselosztási eszközök kidolgozását és előírta egy új típusú - feltételesen visszatérítendő támogatás - alkalmazását.

A feltételesen visszatérítendő támogatási forma alkalmazásával olyan fejlesztések támogathatóak, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el. A felhívás keretében ugyanis a pályázó teljesítménye a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban való visszamérése révén kerül összevetésre a beadáskori állapottal. Ezen eredményességmérési szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól - fejtette ki az államtitkár.

A várakozások szerint az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fognak fordítani a - jövőbeli gazdálkodásukra is jelentős hatással bíró - projektek hatékony végrehajtására

- tette hozzá. 

A program keretében a tervek szerint több mint ötven vállalkozás technológiai modernizációja valósulhat meg, és amennyiben a pályázati konstrukció tapasztalatai visszaigazolják a várakozásokat, akkor a jövőben várhatóak majd hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel is - jegyezte meg Rákossy Balázs.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
vakcina koronavírus oltás
FrankfurtiTőzsde
kína peking
olaszország firenze
online bank netbank fintech

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Beavatjuk a hosszú távú befektetések rejtelmeibe.
Online előadás
Elemezzük a legnagyobb potenciállal bíró papírokat.
brusszelsajat1500