Elosztottuk az összes EU-pénzt és most légyszi küldjétek a számlákat!

Portfolio
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 7 évre szóló keretének 98%-át már elosztotta a kormány, 70%-át pedig már ki is fizette, igaz 42%-ban előlegként, így szükség lenne arra, hogy minél több projektgazda nyújtsa be a fejlesztései számláját a hatósághoz kifizetés céljából - hangsúlyozta az EFOP előrehaladásáról szóló mai pécsi konferencián a programot felügyelő Irányító Hatóság elnöke, Nemcsok Dénes. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára részletesen bemutatta az EFOP eddigi előrehaladását és arra is felhívta a figyelmet, hogy a közelmúltban 2 újabb pályázatot is meghirdettek.

Mire, kinek, mennyit?

Vitályos a sajtótájékoztatón többek között azt emelte ki, hogy közel 5500 nyertes projekt van az EFOP keretén belül, és már több mint 1600 a lezárt projektek darabszáma. A korábbi 140 pályázat után a közelmúltban elindított két EFOP-os pályázat egyike a szakorvosok ösztöndíját támogatja, hogy növekedjen ennek a pályának a vonzereje, a másik pedig a kórházi fertőzések visszaszorítását célozza, amelyre 79 intézmény nyújtott be támogatási igényt. Jelenleg ezek értékelése zajlik.

Vitályos arra hívta fel a figyelmet, hogy az efop.kormany.hu oldalon folyamatosan nyomán követhető az EFOP előrehaladása és annak eredményei. Így például az, hogy az egészségügyi fejlesztésekre fordított mintegy 160 milliárd forintnyi EU-támogatás (amelynek mintegy fele-fele ment infrastruktúra, illetve humánkapacitás fejlesztésre), valamint a felsőoktatási kapacitásbővítésre adott mintegy 30 milliárd, továbbá az innovációs fejlesztésekre osztott 82 milliárdos keret felhasználása hogyan áll.

A humánerőforrás fejlesztésére a 2021-2027-es uniós ciklusban várhatóan rendelkezésre álló keretről bővebben:

A köznevelésre és felsőoktatásra egyébként a 960 milliárd forintos teljes EFOP-programból mintegy 350 milliárd forintot fordítanak 7 év alatt, további szintén 350 milliárdot a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet szolgáló sokféle programra. Az oktatási programok között külön kiemelte a 8 milliárd forintos keretösszegű felsőoktatási skill laborok programot, amely orvosi beavatkozások élethű környezetben való gyakorlásában segít, közel 4 ezer orvos és szakdolgozó vesz részt ebben, ás a szimulációs oktatás a lényege.

A második programcsoportban a szociális intézményhálózat fejlesztéséből említett példákat (Derekegyház, Nagymágocs, Kaskantyú és Tabdi), amelyek az intézmény kiváltást is célozzák. Lényeges forráskeret jut a roma integráció sokféle programjára mintegy 120 milliárd forint összegben, amely csaknem 200 ezer embert ér el és amelynek egyik példája a Biztos Kezdet Menedékházak működtetése a leghátrányosabb helyzetű településeken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinációja mentén.

Küldjék a számlát a projektgazdák!

Nemcsok Dénes előadásában azzal egészítette ki a fentieket, hogy az 1681 lezárt projektből záró kifizetési igénylést már 1226 projektnél adták be, ezek közül 420 projektnél ezt már el is fogadták. Az EFOP előrehaladása kapcsán azt emelte ki, hogy a 981 milliárd forintnyi engedélyezett 7 éves EFOP-keretből 954 milliárd forintnál jár a leszerződött projektek volumene, azaz 98%-nál jár a 7 éves keret lekötése. A kifizetések 691 milliárd forintot tesznek ki, ami 70,4%-ot jelent, igaz ebből 42%-ot az előleg kifizetések tesznek ki.

Nemcsok az előadásában többször is arra kérte a népes hallgatóságot, hogy az EFOP-os projektgazdák adják be a fejlesztési számlákat, számoljanak el minél előbb a megkapott előlegekkel, mert csak ezt tudják kiküldeni Brüsszelbe forráslehívás céljából, illetve azért is, mert ez abban is segít, hogy az ország ne veszítsen forrásokat az n+3-as időkorlátból eredően. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a projektgazdák által beadott számláknál a feldolgozási hátralékot igyekeznek minél inkább lefaragni és erre határozott stratégiájuk is van.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF