Ólomtartalmú csapvízre figyelmeztetnek Magyarországon

Ólomtartalmú csapvízre figyelmeztetnek Magyarországon

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, de a régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán, az Egészségügyi Világszervezet "Ólom prevenciós hetéhez" kapcsolódva.

A legveszélyesebb, halálos anyagokkal is dolgozó szuperlabort épít a magyar kormány

A legveszélyesebb, halálos anyagokkal is dolgozó szuperlabort épít a magyar kormány

A legveszélyesebb és éppen ezért halálos fertőzést okozó hatóanyagokkal is dolgozni képes szuperbiztonságos, ún. BSL-4-es szintű laboratórium megépítését támogatja a kormány EU-s pénzből, illetve egy friss kormányhatározat szerint engedélyt adott rá, hogy rögtön növeljék is meg az erre szánt támogatási keretet. A határozat szerint a pénzt megpróbálja elszámolni a kormány az unió koronavírus-válság elleni alapjának, az ún. REACT EU-nak a terhére.

Még közel 600 milliós kamatmentes EU-s hitel vár az egészségügyi, szociális és oktatási cégekre

Még közel 600 millió forintos kamatmentes hitelkeretből fejleszthetik eszközparkjukat az orvosok, a kulturális, oktatási, nevelési és egészségügyi szolgáltatók az EFOP-hitelből – hívja fel a figyelmet mai közleményében a Magyar Fejlesztési Bank, amely az MFB Pontokon keresztül elérhető pénzügyi eszközök központi intézménye. Az EFOP-5.1.1-17 kódszámú, „Pénzügyi Eszköz Hitelprogram” nevű EU-pályázati konstrukciót nem csak berendezések, műszerek, eszközök, hanem akár ágyak, takarók és párnák megvásárlására vagy járműbeszerzésre és képzési költségek fedezésére is fel lehet használni.

Koronavírus: hirtelen nagyon felpörgött a kormány EU-s pénzosztása Magyarországon

Koronavírus: hirtelen nagyon felpörgött a kormány EU-s pénzosztása Magyarországon

Több mint egy éve nem született annyi uniós pályázati támogatási döntés, mint április közepe óta és a támogatások kifizetése is láthatóan felpörgött a koronavírus-válság itthoni kitörése óta – derül ki a Portfolio vizsgálatából. Ezekre a döntésekre egyrészt az adott sürgetést, hogy a válságot tompítani kell, másrészt az, hogy bár euróban nem kap több támogatást az ország, mint amit eleve megítéltek a 2014-2020-as ciklusra, de a pénztömeg itthon forintban jóval többet ér a forint gyengülése miatt és közben Brüsszel jócskán fellazította a pénzfelhasználás szabályait is. Mindezekkel a lehetőségekkel a kormány a következő hónapokban bizonyára még erőteljesebben élni fog, így amint már rámutattunk: valójában az EU-pénz lesz itthon a gazdaságélénkítés legfőbb csatornája.

Nagy oktatási központ épül milliárdos EU-pénzből külföldi hallgatóknak a Debreceni Egyetemen

Eredményes volt a Learning Center építésére kiírt közbeszerzési eljárás a Debreceni Egyetemen (DE), a nyertes ajánlattevővel megkötötték a kivitelezői szerződést. Három pályázó közül a nyertes debreceni Dryvit Profi Kft. nettó 3,4 milliárd forintos költséggel építheti fel az intézmény új, több mint 4000 négyzetméteres, multifunkciós oktatási épületét az Egyetem téri campuson - közölte az egyetem sajtóirodája az MTI-vel.

Több tízezer mélyszegénységben élő lakhatásán segítettek EU-támogatással

Több tízezer mélyszegénységben élő lakhatásán segítettek EU-támogatással

Az elmúlt években több tízezer mélyszegénységben, és szegregátumokban élő magyarnak segítettek különféle uniós hátterű programokban jobb lakhatási körülményeket elérni és ennek keretében a napokban adtak át egy újabb projektet Kislétán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben öt szociális bérlakást és szolgáltató épületeket alakítottak ki a település szegregált területén élő családok számára. A több mint 196 millió forint értékű forrást az önkormányzat az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázati kiírásán nyerte el.

Hatalmas EU-pénzeket szánt a kormány a romatelepek felszámolására, de alig halad a program

Hatalmas EU-pénzeket szánt a kormány a romatelepek felszámolására, de alig halad a program

Összesen 289 olyan uniós projekt van jelenleg az országban, amely a szegregációt, jellemzően kistelepülési romatelepek, felszámolását hivatott elérni új ingatlanok építésével is, de a számokat elnézve ezek döcögősen haladnak, hiszen a 75 milliárdos pályázati keretből csak 65 milliárdot kötöttek le eddig és annak is csak a felét fizették még ki – derül ki a Portfolio összesítéséből. A lassú haladásban lényeges oka lehet annak, hogy a pályázatok 2-3 évvel ezelőtti beadásához képest elszálltak az építőipari kiviteli árak és közben súlyos az építőipari munkaerőhiány is, így a megkezdett projektek közül több is félbeszakadt, vagy jócskán csúszik anyagi-emberi erőforrás korlátok miatt.

Kalapot emelnek a brüsszeliek a magyar kormány EU-s pénzköltési képessége előtt

Kalapot emelnek a brüsszeliek a magyar kormány EU-s pénzköltési képessége előtt

„Magyarország nagyon jól tudja költeni az EU-pénzt”, „az elmúlt néhány év forráslehívása figyelemreméltó” – ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket tett az Európai Bizottság egyik vezető tisztségviselője az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) előrehaladásáról szóló mai pécsi konferenciáján.

Elosztottuk az összes EU-pénzt és most légyszi küldjétek a számlákat!

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 7 évre szóló keretének 98%-át már elosztotta a kormány, 70%-át pedig már ki is fizette, igaz 42%-ban előlegként, így szükség lenne arra, hogy minél több projektgazda nyújtsa be a fejlesztései számláját a hatósághoz kifizetés céljából - hangsúlyozta az EFOP előrehaladásáról szóló mai pécsi konferencián a programot felügyelő Irányító Hatóság elnöke, Nemcsok Dénes. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára részletesen bemutatta az EFOP eddigi előrehaladását és arra is felhívta a figyelmet, hogy a közelmúltban 2 újabb pályázatot is meghirdettek.

Jó hír Magyarországnak: kis EU-s forráscsökkenéssel megúszhatja az egyik fontos területünk

A 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban várhatóan hasonló nagyságrendű, mintegy 4,3 milliárd eurónyi forrást kaphat Magyarország az Európai Szociális Alap Pluszból, mint a mostani 2014-2020-as ciklusban elérhető forrástömeg – emelte ki az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) mai pécsi konferenciájának sajtótájékoztatóján Huszár Richárd, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlesztéspolitikai jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Milliárdos EU-pénzből fejlesztik a magyar börtönöket és 550 fogvatartott szerzett szakmát

Milliárdos EU-pénzből fejlesztik a magyar börtönöket és 550 fogvatartott szerzett szakmát

Egy 4,2 milliárd forintos keretösszegű uniós pályázat keretében családi látogató és fogadó helyiséget adtak át a martonvásári börtönben és az eseményen elhangzott az is, hogy az évek óta zajló programban már több mint 4100 fogvatartott és több mint 900 családtag vett részt, a képzések alkalmával pedig több mint 550 fogvatartott szerzett szakmát.

Újabb OLAF-nyomozás indult Magyarországon EU-pénzes csalásgyanú miatt

Az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF, nyomozást indított túlárazás és csalás gyanújával a 448 vidéki sportnapot 450 milliós EU-támogatásból lebonyolító Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány tevékenysége kapcsán – tudta meg a 444.hu a bejelentést tevő Hadházy Ákos független parlamenti képviselőtől.

Közel 5 ezer börtönviselt ember beilleszkedésében segít egy átírt EU-pályázat

Közel 5 ezer börtönviselt ember beilleszkedésében segít egy átírt EU-pályázat

Az Európai Bizottsággal történt egyeztetések nyomán módosították a „Fogvatartottak reintegrációja” című EFOP-1.3.3-16 kódszámú uniós pályázatban vállalt különböző indikátorokat és azok elérési menetrendjét (mérföldkövek), ezzel összefüggésben pedig a kiírás szövege számos helyen módosult – derült ki a hivatalos pályázati oldalon hétfőn megjelent közleményből.

Már a kétharmadát kifizették a humánerőforrás fejlesztési EU-pénzeknek

Több mint 691 milliárd forintot már eljuttattak a kedvezményezettekhez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) csaknem ezermilliárd forintos keretéből - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára egy pénteki pécsi romaintegrációs fórumon.

Milliárdos EU-pályázatból csökkenti a kormány a kórházi fertőzések számát

A közfinanszírozott fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók részére a betegellátással összefüggő higiénés kockázatok csökkentésének megvalósítása érdekében 2,2 milliárd forintos keretösszeggel új uniós pályázat jelent meg ma. A hivatalos pályázati oldalon megjelent felhívás szerint országszerte 30-40 nyertes projekt várható, amelyek egyenként legfeljebb 60 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az Európai Szociális Alap és a magyar költségvetés együttes finanszírozása nyomán.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.