Új EU-s pályázat jön az állattartó telepek fejlesztésére

Portfolio
A közelmúltbeli itthoni madár- és sertésinfluenza járványok után ma elindult a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című (VP2-4.1.1.7-20 kódszámú) uniós pályázat tervezetének társadalmi egyeztetése a hivatalos pályázati oldalon közzétett rövid bejegyzés alapján. A szakmai válaszokat február 18-án várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban, a 2 milliárd forintos keretösszegű pályázat pedig várhatóan április 24-én nyílik majd meg.

Mi a pályázat célja?

A „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című (VP2-4.1.1.7-20 kódszámú) felhívás tervezete alapján a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázata számos technológia alkalmazásával csökkenthető, ezek beszerzésének, kiépítésének elősegítése a felhívás alapvető célja.

A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés és baromfi ágazat számára kínál támogatási lehetőséget.

A beruházások, fejlesztések támogatására nem csak a versenyképesség növelésének alapvető eszközeként lehet tekinteni, hanem olyan lehetőségként, amelyek révén az állattartók képesek napjaink egyik legégetőbb problémakörére, az állategészségügyi kockázatokra ésszerű válaszokat adni. A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének valószínűsége számos elérhető technológia alkalmazásával csökkenthető - olvasható az indoklásban.

Néhány fontosabb jellemző

A pályázati tervezet alapján néhány lényeges információ:

  • A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket maximum 20 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítik
  • A felhívásnak 2 célterülete van, ezek együtteséből adódik a 2 milliárd forintos keretösszeg
  • Az első célterület („Baromfitartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése”) 1 milliárdos kerete 3 részre oszlik, a második célterület (“Sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése”) keretében szintén 1 milliárd forint vehető igénybe 3 megjelölt témára.
  • Két önállóan támogatható tevékenység van a pályázatban: 1.) A járványvédelemhez kapcsolódó építéssel járó tevékenységek - Állattartó telepi épületek, építmények építése, kialakítása, felújítása, átalakítása. 2.) Építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése - Állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése.
  • A 2 milliárd forintos támogatás az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és Magyarország költségvetéséből történik, a támogatott projektek várható száma 200 – 250 db.
  • A tervezet jelenlegi állapota szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2020. április 24. naptól 2022. április 25. napjáig lesz majd lehetőség szakaszos benyújtás keretében.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Bernd Wüstneck

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF