Új EU-pályázat indul kutatási infrastruktúra fejlesztésére

Portfolio
Elindult a felsőoktatási intézmények, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagjaként működő kutatóhelyek számára a kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó új EU-pályázat társadalmi egyeztetése. A 8,5 milliárd forintos pályázati keretből várhatóan csak 2-5 intézmény fog nyerni 0,4-4 milliárd forint közötti támogatási összeget és a pénzt elsődlegesen tárgyi eszközökre és immateriális javakra irányuló beruházási tevékenységére fordíthatja.

Megjelent az uniós pályázatok társadalmi egyeztetési felületén ma a „Regionális kutatóintézeti kapacitások megerősítése” című (GINOP-2.3.1-20 kódszámú) felhívás tervezete, amely a tervezet szerint majd április közepén nyílik meg egy hónapra és meghatározott szűk körben indulhatnak rajta kutatással foglalkozó intézmények.

Lényeges, hogy a felhívásból csak azon projekt támogatható, amely rendelkezik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) kormányzati kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai szempontú támogató véleményével, illetve amely közvetlenül vagy közvetve illeszkedik a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában (S3) meghatározott nemzeti ágazati prioritások vagy intelligens technológiák valamelyikéhez.

A felhívás célja a gyors technológiai fejlődés következtében elavuló kutatás-fejlesztési infrastruktúra fejlesztése a hazai kutatóintézeti hálózat és felsőoktatási kutatóhelyek nemzetközi versenyképességének fenntartása és megerősítése, a kiemelkedő kutatási eredmények elérése érdekében. A felhívás szorosan kapcsolódik az Operatív Programban rögzített K+I infrastruktúra és kapacitás megerősítése a nemzetközi kiválóság érdekében intézkedéshez, amely meg kívánja valósítani a kiemelkedő kutatóhelyek (kutató-ismeretterjesztő szervezetek) nemzetközi színvonalra történő fókuszált fejlesztését, az EU fejlettebb országaitól színvonalában elmaradó, erodált kutatási infrastruktúra kiválóságot előtérbe helyező erősítését, valamint az ehhez szükséges háttér megteremtését.

A felhívás tervezetének néhány lényegesebb pontja:

  • A felsőoktatási intézmények, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagjaként működő kutatóhelyek kapcsán a kutatási infrastruktúra fejlesztése a fókusz.
  • A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 8,5 milliárd Ft. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 2 – 5 db. A felhívás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
  • A tervezet szerint a támogatási kérelmek benyújtása 2020. április 15-tól 2020. május 15 12 óra 00 percig lehetséges.
  • Tárgyi eszközökre és immateriális javakra irányuló beruházási tevékenységek támogathatók önállóan. Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására önállóan van lehetőség.
  • Támogatásra jogosultak köre: költségvetési szervek, költségvetési szervek jogi személyiséggel rendelkező intézményei, amennyiben azok a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. LXXVI. törvény szerinti kutatóhelynek minősülnek. Támogatást igénylő kizárólag az a kutatóhely lehet, aki rendelkezik a közép-magyarországi régió területén kívül magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel.
  • A támogatás mértéke, összege a) Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás 400 millió Ft – 4000 millió Ft közötti összeg. b) A kutató-tudásközvetítő szervezet támogatandó tevékenysége nem minősülhet gazdasági tevékenységnek, ezért az általa elszámolható minden költség támogatási mértéke legfeljebb 100%.

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF