Lezárult egy 720 milliós EU-s fejlesztés Mélykúton és Pusztaszeren

MTI
Portfolio
Közel egymilliárd forint ráfordítással csarnokkal és raktárral, valamint eszközök beszerzésével bővítette kapacitását mélykúti és pusztaszeri telephelyén a főként zöldségfeldolgozással és tartósítással foglalkozó HFI Kft. - közölte a cég ügyvezetője. Molnár Csaba jelzése szerint a korszerűsítésekkel és bővítésekkel a következő három évben évi 5-8 százalékos árbevétel növekedésre számítanak.

Az ügyvezető jelzése szerint a beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyert mintegy 356 millió forint támogatásból, 240 millió forint önerőből és a mintegy 365 millió forint hitelből valósították meg.   

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a cég a „GINOP-1.2.6-8-3-4-16 - Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel” című pályázaton nyert el 355 millió forintnyi támogatást az „Élelmiszeripari fejlesztés a HFI Kft. telephelyein” című projektjére, és ezen felül 365 millió forintnyi EU-s kölcsönt is kapott, azaz összesen 720 milliós uniós forrás van a beruházás mögött. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kapott támogatás aránya 37%-os a projektben, amelynek összköltsége 961 millió forint.

Az elmúlt két évben a fejlesztéseknek köszönhetően már meglévő mélykúti telephelyükön egy könnyűszerkezetes csarnokot építettek fel, amelyben egy gőzsterilező rendszert alakítottak ki, továbbá egy hídmérleget szereztek be.     

A cég pusztaszeri telephelyére egy zöldség- és fűszerszárító berendezést vásároltak, valamint egy biomassza tüzelésű generátort telepítettek. A biomassza tárolására pedig egy könnyűszerkezetes raktárt építettek.     

Az ügyvezető elmondta, hogy a 2001-ben alapított cégük mélykúti, pusztaszeri és szajoli telephelyeiről évente több mint háromezer tonna szárított fűszert, zöldséget és gyümölcsöt szállít belföldi és nemzetközi partnereinek. A feldolgozott termékek 15 százalékát a borsó, 20-20 százalékát a petrezselyem, kapor és fűszerpaprika, 10 százalékát a spenót, 15 százalékát egyéb termékek teszik ki.     

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg 142 főt foglalkoztató HFI Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2018-ban 2,9 milliárd forint, míg az előző üzleti évben mintegy 2,78 milliárd forint volt. A társaság árbevételének mintegy 89 százaléka származik exportértékesítésből. Termékeit Németországon, Hollandián és Olaszországon kívül az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába és Japánba szállítja.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF