Napokon belül indul az 50 magyar multit kinevelő EU-pályázat, itt a legfontosabb tudnivalók

Portfolio
Bár széles célcsoportra lő, de valójában csak 1000-1500 kis- és középvállalkozás alkotja a március 5-én elinduló Magyar Multi Program nevű uniós pályázat célcsoportját és közülük is várhatóan csak 50 cég kap majd összesen 14 milliárd forintnyi EU-támogatást – hívja fel a figyelmet saját kalkulációi szerint Papadimitropulosz Alex.

A Via Credit ügyvezetője a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában a pályázat számos további feltételére is rávilágított:

  • A cél az, hogy a 2015-ös évhez képest már most is jó árbevétel-, vagy exportnövekedést elérő cégek ne torpanjanak meg, ne a pénz jelentse számukra a növekedést akadályozó tényezőt. Legalább 4 éves üzleti működés kell már a jelentkező cégeknél, legalább 100 milliós árbevételt kellett már elérniük 2018-ban, és Pest megyén kívül kell működnie a cégeknek.
  • Az 50-340 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatásra március 5-től lehet jelentkezni az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. weboldalán. A nonprofit cég segíti elkészíteni a jelentkező kkv-nak a Magyar Multi Programba illeszkedő fejlesztési stratégiát. Ezután kiállít egy tanúsítványt és csak ennek birtokában lehet ténylegesen indulni a pályázati forrásért.
  • A pályázat 45%-os támogatást nyújt, azaz 55%-os önerőt vár el, így a 340 millió forintos támogatáshoz 415 millió forintnyi önerőt kell biztosítani saját, vagy más külső forrásból.
  • A pályázaton ötfősnél nagyobb cégeket várnak, de a szakértő tapasztalatai szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy várhatóan tíz-húsz vagy akár ötven főnél nagyobb vállalkozások jelentkeznek.
  • Lényeges szempont, hogy a támogatást igen széles körben lehet elkölteni: ingatlan építésére vagy felújítására éppúgy fel lehet használni, mint új termelőgépek vásárlására. A pályázat lehetővé teszi számítástechnikai eszközök és speciális célszoftverek beszerzését is.

Papadimitropulosz Alex szerint a Magyar Multi Program sikerét az is előreveíti, hogy az előzménynek tekinthető GINOP-1.2.7-17-es kódszámú gazella-pályázat (Gyors növekedésű vállalkozások komplex fejlesztésinek támogatása) révén már nem járatlan az út. A növekedési fázis felgyorsítását célzó pályázatra anno 44 támogatási kérelem érkezett 10,9 milliárdos igénnyel, közülük 32-t hagytak jóvá 8,65 milliárd forintnyi támogatási igénnyel.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF