Figyelmeztetést adott ki az Európai Bizottság elnöke a magyar koronavírus törvény miatt

Portfolio
Bár konkrétan nem említi Magyarországot és a hétfőn elfogadott, 2 órával később már aláírt, éjjel pedig ki is hirdetett magyar koronavírus törvényt, de gyakorlatilag elsősorban a magyar kormánynak címezte figyelmeztetését Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kedden kiadott közleményében. Ebben ugyanis világosan benne van, hogy a válsághelyzetben született rendkívüli intézkedések nem lehetnek határozatlan ideig érvényben, márpedig a most hatályba lépett magyar felhatalmazási törvénnyel bevezetett rendeleti kormányzásnak nincs határideje és közben súlyos büntetéseket helyez kilátásba a vírusról dezinformációkat terjesztőkre, illetve az intézkedések hátráltatóira.

Amint megírtuk: az Európai Bizottság igazságügyi biztosa már tegnap azt jelezte, hogy jogállamisági jellegű vizsgálatot fognak végezni a magyar felhatalmazási törvény miatt, ma pedig megérkezett a Bizottság elnökének figyelmeztetése. Ennek lényege:

  • a koronavírus válságra adott kormányzati intézkedéseknek az uniós alapszerződés tartalmával és szellemével összhangban kell lennie,
  • a rendkívüli intézkedéseknek a válság intenzitásához kell igazodnia: csak a szükséges mértékűek lehetnek, és arányosnak kell lenniük
  • a rendkívüli intézkedések nem lehetnek határozatlan idejűek
  • a koronavírus miatti helyzetet és még az álhírek elleni küzdelmet sem szabad a független és szabad média ellen felhasználni és rendkívül fontos, hogy az újságírók szabadon végezhessék továbbra is pontos munkájukat, és közben az állampolgárok hozzájuthassanak a fontos információkhoz.

A Bizottság elnöke leszögezi: minden tagállamban szoros figyelemmel követik a válsághelyzetben született kormányzati intézkedéseket, tehát nemcsak a magyar helyzetre koncentrálnak, és hangsúlyozza az európai értékeknek és az emberi jogoknak való megfelelés szükségességét minden körülmények között.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár később Twitter-üzenetében úgy reagált, hogy a rendkívüli helyzet és az annak okán hozott rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal és mivel a Bizottság elnöke nem nevezett meg konkrét országot, ezért azt is jelezte, hogy a kormány egyet ért Ursula von der Leyen jelzésével, hiszen a magyar kormányzati lépések a koronavírus-elleni intézkedésre irányulnak, összhangban vannak az EU alapértékeivel, a jogállamisággal és a sajtószabadsággal.

Címlapkép forrása: Európai Bizottság

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF