koronavirus felhatalmazasi torveny brusszel jogallamisag vizsgalat 200331
Uniós források

Megvizsgálja Brüsszel a magyar koronavírus törvényt és átdolgozza az új EU-s költségvetést

Portfolio
Az Európai Bizottság jogállamisági szempontú vizsgálat alá vonja a magyar parlament által hétfőn délután elfogadott, éjjel már hatályba is lépett felhatalmazási törvényt, amely határozatlan időre rendeleti kormányzást vezetett be Magyarországon – jelezte a Bruxinfo összefoglalója szerint az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. A testület egyébként tegnap azt is elmondta, hogy a koronavírus válság miatt átdolgozza a 2021-2027-es uniós költségvetési javaslatát is, azaz új keretekről fognak majd szavazni az év későbbi részében az állam- és kormányfők, nem arról, amiről február végén már egy kétnapos EU-csúcson próbáltak megállapodni.

Éberen figyel Brüsszel

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders a Politicónak nyilatkozott és többek között azt mondta még a magyar parlament tegnap délutáni szavazása előtt, hogy „Meg fogjuk vizsgálni, hogy a rendkívüli törvénykezés összhangban van-e a jogállamiságra vonatkozó európai normákkal”. „Kíváncsiak vagyunk arra, hogy minden tagállamban, így nyilvánvalóan Magyarországon is, lehetséges-e időkorlátot szabni, amit aztán parlamenti döntéssel meg lehetne hosszabbítani. Ellenőrizni fogjuk az elfogadott szöveget és amennyiben szükséges, kezdeményezést teszünk” – jelezte.

Az Európai Bizottság hétfőn a magyar miniszterelnöknek arra a múlt pénteki állítására is reagált, miszerint az EU segítségnyújtás helyett inkább akadályozná a járvány elleni magyar erőfeszítéseket. 

Eric Mamer, a testület szóvivője emlékeztetett az Európai Bizottság és az EU által az elmúlt napokban meghozott döntésekre, köztük az uniós költségvetési szabályok rugalmassá tételére, vagy arra a döntésre, ami alapján Magyarország 5,6 milliárd eurónyi strukturális alapot mozgósíthat egészségügyi, munkaerőpiaci és a kkv-kat segítő intézkedésekre. 

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeket a döntéseket két egymást követő videókonferencián a tagállamok vezetői (köztük a magyar miniszterelnök) is egyhangúlag jóváhagyták. „Senkit sem akadályozunk a megfelelő intézkedések elfogadásában. Arra azonban éberen ügyelünk, hogy ezek az intézkedések valamennyi politikai területen érvényes uniós sztenderdeken alapuljanak” – tette hozzá Eric Mamer. 

Átdolgozzák a 2021-2027-es EU-költségvetési tervet is

Az Európai Bizottság hétfőn megerősítette, hogy az európai intézmények és főleg az Európai Bizottság által kidolgozandó válságkilábalási terv szükségessé teszi a következő többéves keretköltségvetésről szóló javaslat módosítását annak érdekében, hogy a járvány lecsengése után az európai gazdaság minél gyorsabban visszazökkenhessen a normális kerékvágásba. A terven a munka már elkezdődött, de a testület egyelőre nem kívánt további részleteket elárulni. 

Azt ugyanakkor Ursula von der Leyenre hivatkozva megerősítették, hogy a Bizottság zászlóshajó-projektjének számító európai zöld megállapodás és a digitális átállás a majdani gazdaságkonszolidációs tervnek is két központi eleme lesz. „Nem látunk ellentmondást a kiadások válság által megkövetelt újrafókuszálása és a Bizottság politikai prioritásainak követése között” – szögezte le az intézmény szóvivője.

Javult a határokon a helyzet

Brüsszelben azt is elmondták, hogy a zöld folyosók megnyitásának köszönhetően a hét végére látványosan javult a helyzet az EU belső határain, ahol az elmúlt hetekben és napokban hozott határlezárási intézkedések jelentős fennakadáshoz vezettek az áruforgalomban. A Bizottság műholdas eszközökkel követi a helyzet alakulását, megállapítva, hogy például a német-francia, vagy a német-osztrák határon 10 percre csökkent le a kamionok és gépjárművek várakozási ideje. A korábban problematikusnak ítélt szlovák-magyar és magyar-román határon is javult a helyzet, ahol a korábbi 20 kilométeres sorokat 4 kilométerre sikerült a Bizottság szerint lecsökkenteni, bár ez az utóbbi esetében még mindig 2 órás várakozást jelent. 

Az Európai Bizottság hétfőn új gyakorlati iránymutatást adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre. E munkavállalók közé tartoznak többek között az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások terén, például a gyermek- vagy az idősgondozásban dolgozók, továbbá a létfontosságú közüzemi személyzet tagjai.

A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy a zökkenőmentes határátlépést segítő egyedi és gyors eljárások kialakításával, többek között az egészségügyi szűrővizsgálatok megfelelő mértékű alkalmazásával tehermentesítsék az ingázó munkavállalókat. Az iránymutatás egyértelműen rögzíti azt is, hogy a tagállamoknak – a munkavállalók fent említett kategóriáin túl – minden határ menti ingázó számára lehetővé kell tenniük az átkelést, amennyiben az adott ágazatban való munkavégzés továbbra is engedélyezett a fogadó tagállamban.

Ami az idénymunkásokat, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat illeti, a tagállamoknak a válság következtében fellépő munkaerőhiány kezelése céljából egyeztetniük kell egymással, hogy pontosan mely szakmai területeken szorulnak segítségre, valamint ki kell alakítaniuk a szóban forgó munkavállalók zökkenőmentes határátlépéséhez szükséges egyedi eljárásokat.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
cimlap_olaj0602_2
Koronavírus
Frankfurti tőzsde
OMSZ1
jarmuipar 2020 digitalizacio robotizacio automatizacio koronavirus
Apple
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gernot bluemel ausztria negy fukar unios helyreallitasi alap200531