Az EU sorsfordító lépést tett Ukrajna-ügyben

Portfolio
Az Európai Bizottság átutalta az első 4,5 milliárd eurós támogatást Ukrajnának az EU új Ukrajna-eszközéből, amelynek célja a háború sújtotta állam működésének fenntartása. Ukrajna szerdán ehhez leadta hivatalos Ukrajna-tervét is, amely feltétele a rendszeres kifizetések folyósításának, feltéve, hogy Kijev betartja a következő négy évre vonatkozó reform- és beruházási ütemtervét.

Elutalta az Ukrajna-eszköz első 4,5 milliárd eurós (mintegy 1800 milliárd forintos) első részletét az Európai Bizottság Kijevnek – jelentették be Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Denis Smihal ukrán miniszterelnök találkozóján. A pénzeszközt az ország az államigazgatás, a szociális ellátórendszer fenntartására, valamint az infrastrukturális szükségletei kielégítésére költheti.

Az Európai Unió új Ukrajna-eszköze legfeljebb 50 milliárd eurós támogatást biztosít a háború sújtotta ország újjáépítésére és modernizációjára, beleértve az EU-csatlakozási folyamat során szükséges kulcsfontosságú reformokat is a 2024-2027-es időszakban. A Kijev által most benyújtott Ukrajna-tervet a Bizottság értékeli, és javaslatot tesz az Európai Tanácsnak. Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő testületnek egy hónapja lesz a program felmérésére, és ha elfogadja, akkor Ukrajna 1,9 milliárd eurós előfinanszírozásban részesülhet, amelyet rendszeres negyedéves fizetések követhetnek, ha a megállapodásban meghatározott reform- és beruházási indikátorok teljesülnek.

Az Európai Unió példa nélküli egységet mutatott fel Oroszország intézkedéseinek elítélésében és Ukrajna támogatásában. Eddig az EU, az tagállamai és az európai pénzügyi intézmények összesen majdnem 98 milliárd eurós támogatást biztosítottak Ukrajnának és az ország lakosságának Oroszország inváziója óta – írja közleményében az Európai Bizottság.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF