Háborús félelmekre tépték meg az olajat - 11 havi csúcson az arany

Portfolio
A szerdai mélyrepülés után közel 4 százalékkal drágult az olaj, elsősorban a török-szír konfliktus éleződése miatt. Az olaj árfolyamának csapkodása meglátszik az árupiacok összteljesítményén is, hiszen míg az olaj zuhanása szerdán bő 1 százalékos esést, tegnap bő 1 százalékos emelkedést eredményezett a Dow Jones UBS árupiaci indexben. A dollár gyengülésével párhuzamosan új, 11 havi csúcsra húzták az aranyat is, amely ezzel kritikus szintekre emelkedett.
Folytatódott a csapkodás az árupiacokon, a szerdai esés után tegnap tisztes emelkedéssel zártak a nyersanyagok, az irányt pedig ezúttal is az olaj határozta meg. A Dow Jones UBS árupiaci index 1,05 százalékkal került feljebb, amit segített a dollár jelentős gyengülése is (a dollárindex 0,68 százalékot veszített értékéből), az EKB azon bejelentése, hogy elkészültek a kötvényvásárlási csomaggal, amit a tagországok kérése esetén készek élesíteni is, és emellett az is, hogy a várakozásoknál kedvezőbb amerikai makroadatok is napvilágot láttak tegnap.

Az olaj kereslet-kínálati viszonyai alapvetően az olajár esését magyaráznák (ahogy ezzel magyarázták a szerdai mélyrepülést is), a fokozódó közel-keleti feszültségek, ide értve az iráni konfliktust, vagy legújabban a Törökország és Szíria közt kialakult, háború kirobbanásával is fenyegető összetűzéseket, az olajár jelentős emelkedését hozhatják a magas kockázati prémiumok miatt. A Brent és a WTI tegnapi 3,8 százalékos drágulása is a közel-keleti feszültségek számlájára volt írható.

Az EKB tegnapi bejelentése, és a kedvező makroadatok az ipari fémek piacán is emelkedést hoztak Amerikában, a délelőtti kereskedést tükröző londoni fixing árak azonban még a szerdai fixing árakhoz képest csökkenést mutattak. Az esetleges európai jegybanki kötvényvásárlás, és a dollár gyengülése annál kedvezőbben hatott a nemesfémekre, az arany például új 11 havi csúcsra emelkedett, és egy erős ellenálláshoz ért. Az 1800 dolláros szint áttörése további emelkedést jelenthet a nemesfém piacán. A palládium közel 3 százalékkal drágult tegnap.

A mezőgazdasági termékek között a legtöbbet a kávé veszített értékéből, több mint 3 százalékot, mivel az időjárás javulásával jelentősen enyhültek a legnagyobb kávétermelőnek számító Brazília termelésével kapcsolatos félelmek, az amerikai készletek pedig emelkedtek. A szója-kukorica-búza hármasból egyedül a szójabab tudott enyhén emelkedni, amelyet az amerikai termés iránti fokozódó keresleti várakozások indokoltak.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF