Aluszékony mostanában vagy épp túlpörög? Ez is okozhatja

Portfolio
Aki úgy érzi, valami megváltozott az életében, közömbös lett, aluszékony, hízásnak indult és hullani kezdett a haja, gondoljon arra, hogy mindezt a pajzsmirigy megváltozott működése is okozhatja. Aki azonban újabban nem tud lassítani, pörög, nyugtalanul alszik, és egyre hevesebben ver a szíve, nála is a pajzsmirigynél érdemes kezdeni a kivizsgálást.

Hazánkban a népesség 10-15 százalékánál mutatható ki valamilyen pajzsmirigy rendellenesség, az érintettek többsége nő, arányuk mintegy 75-80 százalék. A pajzsmirigy a nyakon, az ádámcsutka alatt, a légcső előtt helyezkedik el. Alakja egy csokornyakkendőre vagy egy U betűre emlékeztet. Súlya mindössze 20-40 gramm.

A pajzsmirigy az anyagcsere folyamatok szabályozója, hormonjai által valamennyi szerv működését befolyásolja, minden sejtben kifejti a hatását.

Befolyásolja a szívritmust, a légzésszámot, a kalória-felhasználás sebességét, a növekedést, a hőtermelést, a termékenységet, a magzat fejlődését, a koleszterinszintet, az emésztést, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer, a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák a lelkiállapotot is. Továbbá a pajzsmirigy állítja elő a kalcitonin nevű hormont is, amely részt vesz a csontanyagcsere szabályozásában.

Gondot okozhat a túlműködés

A modern életforma felfokozott tempója mellett kevésbé szembeötlő a pajzsmirigy túlműködésével járó, nyugtalanító pörgés és az egyre fokozódó kimerültség.

"Egyrészt a mindennapi élettel járó terhek, a munka, a stressz miatt nem igazán figyelnek magukra az emberek. Másrészt a túlműködéssel járó tünetek sem olyan szembeötlőek. A fáradtság lehet természetes reakció, ha valaki a rekreációra, pihenésre nem tud elegendő időt fordítani, és lehet tünet, amikor a megszokott terhelésre szokatlan kimerültséget tapasztal, vagy nem tudja hozni a korábban megszokott teljesítményt" - sorolja a figyelmeztető jeleket dr. Görömbey Zoltán endokrinológus, a belső elválasztású mirigyek, a hormonműködések szakorvosa. "Túlműködésre utalhat a fokozott izzadékonyság, a fizikai terhelésre jelentkező szapora pulzus, majd a nyugalomban is tapasztalható megemelkedett pulzusszám, ez egészen a szívritmuszavarig fajulhat. A hiperaktivitás mellett tünet lehet a felgyorsult anyagcsere, a fokozott energiavesztéssel járó fogyás, a fokozott bélmozgás, hajlam a hasmenésre, megjelenhetnek alvási problémák. Nem jelentkezik mindenkinél az összes tünet, a fiatalokra például nem jellemző a fogyás" - teszi hozzá a szakorvos.

Hormonhiányt jelezhet a hízás

Gyakran a sikertelen fogyókúra okainak vizsgálata kapcsán derül fény a pajzsmirigy hormonok elégtelen mennyiségére.

"A hormonhiány következtében lassult működés mutatkozik a szervezetben. Minden lassabban megy végbe, a panaszok attól is függhetnek, kinek mi a gyenge pontja" - állítja dr. Görömbey Zoltán. "Általában a kevesebb pajzsmirigyhormonnal függ össze, hogy a beteg kevésbé tud koncentrálni, odafigyelni egy szellemi feladatra. Feledékenyebb lesz, kevésbé aktív, álmosabbnak, fáradtabbnak érzi magát. Jellemző panasz a száraz, hámló bőr, a hajproblémák, hajhullás vagy töredező haj és köröm. Gyakori a székrekedés, a nem túl jelentős, 2-6 kilogrammos súlygyarapodás, amely összefügg a szervezet fokozott vízvisszatartásával is. Pajzsmirigy hormonhiány következtében magasabb lehet a beteg vérnyomása" - részletezte a szakorvos.

Laborvizsgálattal az esetek nagy részében egyszerűen tisztázható a működészavar, és gyógyszeres kezeléssel rendszerint korrigálható, így a panaszok hamar megszűnnek. Endokrinológus felügyelete mellett a beteg meggyógyítható, vagy hormonhiány esetén - hasonlóan az inzulinnal kezelt cukorbetegekhez - a hiányzó hormon pótlásával panasz- és tünetmentessé tehető a beteg. Napi egy tablettával általában korrigálható a hormonhiány, de a kezelést többnyire egy életen át folytatni kell.

A megelőzés módja

Bár a pajzsmirigy hormonok előállításához a szervezetnek jódra van szüksége, a jódbevitel kétélű fegyver lehet. Magyarország jódhiányos terület, ezért a jódhiányos göbök gyakoribb panasznak számítanak. De a túlzott jódbevitel következménye az autoimmun pajzsmirigybetegségek számának növekedése is lehet.

"Általában azt mondhatom, hogy minden olyan dolog, ami az immunrendszer egészséges működéséhez kell, az jót tesz a pajzsmirigynek is" - tanácsolja az endokrinológus szakorvos. "Az egészségmegőrzéshez a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás és a stresszoldás egyaránt fontos, ezekre érdemes figyelni" - mutat rá.

Mennyi elég? A pajzsmirigy T4 (tiroxin), T3 (trijód-tironin) hormont termel. Működését az agyalapi mirigyben termelődő TSH (pajzsmirigy szabályzó hormon) szabályozza. A pajzsmirigyhormonok előállításához - többek között - jódra van szükség. Ez az ásványi anyag az elfogyasztott étellel, itallal kerül a szervezetünkbe. Jódot nagyobb mennyiségben tartalmaz a tengeri hal, a tengeri só, a kagyló és a természetes jódos ásványvizek. A jódozott só mérsékelt fogyasztás mellett fedezi a szükségletet. Felnőtteknek napi 0,15 mg, várandós nőknek 0,18 mg, a szoptatás időszakában pedig 0,2 mg jódra van szükségük.

Megfogadná a szakorvos tanácsát? Akkor itt megtalálja a választ!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF