Kérdezzék Larry Kendricket

Láng Róbert
Néhány nappal 2015 szilvesztere előtt szállt le a Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtéren a Delta Air Lines 1256-os számú járata. A gép Gulfportból repült Atlantába, és az utasok sem tudták, hogy köztük ül az a személy, akit Kasim Reed polgármester személyesen köszönt majd az érkezésnél. Larry Kendrickról volt szó, ő volt a 1oo milliomodik utas az atlantai repülőtéren. Ezzel az amerikai létesítmény rekordot döntött, sehol a világon nem mértek még akkora légi utasforgalmat, mint 2015-ben Atlanta repterén. A második Peking több mint 10 millióval maradt el.
A fenti rekord nem csupán egy város, egy reptér helyzetére utal, hanem kifejezi az amerikai turisztikai ipar lendületes növekedését. Szinte minden mutató mellett töretlen a bővülés, mely a nemzetközi trendekbe is jól illeszkedik. A nemzetközi turizmus az érkező vendégek száma alapján közel 3 éve mutat folyamatos bővülést, a bevételeknél kis hullámzást az üzemanyagárak csökkenése, és ezzel párhuzamosan az olcsóbb repülőjegyek okoztak csak.

Forrás: travel.trade.gov
Bár a tavalyi évre részletes statisztikák még nincsenek, a nemzetközi turizmus nagységrendileg 220 milliárd dollár bevételt hozhatott az amerikai gazdaságnak. A turizmust szoros értelemben alkotó szolgáltatások a GDP 3%-át adták, azonban ha figyelembe vesszük a közvetett hatásokat, beruházásokat is, a GDP 8-9%-nál járunk. A foglalkoztatásban még jelentősebb a szerep, itt a turizmus teljes hatásával közel 14 millió alkalmazottról, az amerikai munkaerőpiac közel tizedéről beszélhetünk. Látszik tehát, hogy az egyik legfontosabb nemzetgazdasági szektorról beszélünk, melynek teljesítménye erősen meghatározó átfogó értelemben is.

Forrás: travel.trade.gov
Elképesztő hotelboom zajlik a fenti folyamatokkal illetve az építőipar beindulásával párhuzamosan. Legalább 865 hotel áll építés alatt, összességében több mint 100,000 új szoba fogadhat ezáltal vendéget 2016-ban. 2009 után az üzemeltetők alig vettek bérbe új szállodákat, ugyanakkor a kereslet érdemben felerősödött, ami kiváltotta a kínálati oldal alkalmazkodását is. Ez eredményezte a mostani hullámot is. Tavaly az 52 amerikai államból mindössze két helyen mértek relatív bevételcsökkenést a rendelkezésre álló szobaállomány után, de ez ott elsősorban a kínálat gyorsabb alkalmazkodásának volt köszönhető (sok új szálláshely került a piacra).

A hazai példa okán is érdemes pár szót ejteni az ún. sharing economy jelentőségéről: hol is tart az USA-ban az Airbnb, és mi a viszonya a piac többi szereplőjével. A Hotel News arra a megállapításra jut, hogy a hotelekre épülő szektor illetve a megosztáson alapuló forma nem megöli egymást, sokkal inkább egyfajta együttélést mutat. Ezt erősíti meg a Deutsche Bank elemzője is, aki szerint az Airbnb érdemben képes a piac méretét növelni, nem a hotelek kárára terjeszkedik feltétlenül. A nagyobb tortából tehát mindenkinek több jut. Számos esetben fordul elő, hogy egy-egy nagyobb rendezvény alkalmával a 'hagyományos" szálláshelyek szinte elfogynak, és a plusz igények kielégítésére az Airbnb kiváló eszköz. A statisztikák is azt mutatják, hogy az Airbnb-s helyek felfutása mellett is a legtöbb helyen az egy szobára jutó bevételek nem csökkentek a hotelekben. Az új szereplő a fapados járatokhoz hasonló hatást fejt ki, mely persze a piac többi részét is hatékonyságának nagymértékű javítására és a minőségi szempontok erős érvényesítésére ösztönzi. Vannak szereplők akik a két modell hibrid változatával próbálnak versenyelőnyt szerezni (Hilton).

Az alábbi ábra az Airbnb és néhány hotellánc piaci kapitalizációját mutatja 2015 december 2-i részvényárral számítva.

Forrás: hotelnews
Összességében minden adottnak tűnik a további növekedéshez az amerikai turisztikai szektorban, egyedül talán a geopolitikai kockázatok azok, melyek érdemben rajzolhatják át az emelkedő trendvonalakat. A következő évtizedre a guruk átlag 4% körüli éves növekedést jósolnak. Annak idején a 2001. szeptember 11-i események 30-40%-os piaci visszaesést hoztak, a regenerálódás körülbelül 4 éven át tartott. Ha a közel-keleti helyzet nem eszkalálódik, és a kínai gazdaság lassulása sem lesz túl látványos (elkerüli a hard landing szcenáriót), senki nem mentheti meg az amerikai turizmust egy minden korábbinál jelentősebb konjunktúraciklustól.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF