Világhírű harvardi professzor magyar cégvezetőknek tart felkészítőt a válságra

Portfolio
Barabási Albert-László a legnevesebb egyetemeken (Harvard, Northeastern) oktat hálózatkutatást, melynek nemcsak legismertebb tudósa, de gyakorlatilag a nevéhez fűződik az új tudományág megalapítása, amely alkalmas lehet a siker tudományos alapokra helyezésére. A Brain Bar nulladik napján tartott Mastermind Sessions innovációs tréning azokat az üzleti vezetőket célozza meg, akik felkészülten szeretnék fogadni a kihívásokat. A résztvevők a mindennapi cégvezetésben is hasznosítható tudásra tehetnek szert: Barabási a sikerről szóló tudományos felfedezéseit élvezetesen, adatokkal és példákkal illusztrálva adja majd át a hallgatóságnak.

Számomra a nulladik pont, hogy a teljesítményem rólam szól, a sikerem meg rólatok. A kettő nem szinonimája egymásnak, hanem a teljesítmény az, amit én nyújtok, milyen könyvet írok, milyen zenét szerzek, milyen festményt festek, stb. A siker pedig arról szól, hogy a közösség hogyan reflektál, mit lát belőle és mit tud értékelni abból, amit én csinálok. Ennek köszönhetően már fel tudjuk tenni azt a kérdést, hogy mikor, milyen körülmények között vezet a teljesítmény sikerhez

- nyilatkozta egy korábbi interjúban a Portfolio-nak Barabási-Albert László hálózatkutató, a siker egyetemes törvényeit feltáró Képlet szerzője.

Fotó: Pictorial Collective
A Harvard Medical School Orvostudományi Tanszékének professzora a májusi Brain Bar nulladik napján tart felkészítőt a Mastermind Sessions nevű innovációs tréningen, ahol a résztvevők a mindennapi cégvezetésben is hasznosítható tudásra tehetnek szert: Barabási a sikerről szóló tudományos felfedezéseit adja majd át, az előadást követően pedig kis csoportokban, profi szervezetfejlesztők segítenek a hallottak gyakorlatba való átültetésében, a cégvezetők pedig személyes visszajelzést kaphatnak Barabási Albert-Lászlótól. Felmérhetik, hogyan javíthatják és mérhetik cégük teljesítményét, megtervezhetik, mit és hogyan tennének, ha már holnap beütne a válság, illetve személyre szabott válságbiztosítási tervvel térhetnek haza.

Barabási korábban lapunknak adott nagyinterjújában többek között kifejtette, hogyan lehet sikkere vinni a kiemelkedő teljesítményt, ami önmagában nem elég az üdvösséghez:

Nem az a baj, hogy ne tudnánk megkülönböztetni a jó bort a rossztól, a jó festményt a rossztól, a jó kutatót a rossztól. Ez még a laikusoknak is könnyen menne. Ahol általában kudarcot vallunk - még a szakemberek is - hogy a két nagyon jót megkülönböztessük egymástól. És itt el is jutunk a siker második törvényéhez, miszerint a teljesítmény korlátos, a siker viszont korlátlan.

Majd hozzátette, hogy kronométer hiányában nem tudjuk megmondani, hogy ki a jobb festő, kutató, zenész, mert előttünk van tíz másik, akik mind fantasztikusak.

A kérdés az, hogy ilyen körülmények között, amikor a teljesítmény már jelen van, közel van a csúcshoz, nem tudjuk megkülönböztetni szakemberszinten sem, kihez fogjuk odarendelni a sikert?



Fotó: Pictorial Collective
A professzor szerint ugyanis

sem tudományban, sem művészetben, sem irodalomban nem működik manapság az, hogy az asztalra tesszük az eredményeinket, és azt mondjuk, hogy tessék, élvezzétek. A folyamat mindig arról szól, hogy be kell kapcsolódni abba a nemzetközi műhelybe, ahol pillanatnyilag a legfontosabb eredmények születnek. Ez nagyon más a különböző területeken. Művészetben New York, Berlin, a tudományban Boston, London, részben Párizs. Ha valaki azt szeretné, hogy a világ tényleg elismerje, elkerülhetetlen, hogy részt vegyen ebben a nemzetközi dialógusban.

Életút Barabási Albert-László az erdélyi Karcfalván született 1967-ben. Középiskolai tanulmányait a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban folytatta, ekkor még szobrászatot tanult, de közben már a fizika iránt is erőteljes érdeklődést mutatott. Egyetemi tanulmányait Bukarestben kezdte meg 1986-ban, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott fizika szakon. Doktori fokozatot a Bostoni Egyetemen szerzett 1994-ben. A komplex hálózatok elméletének kutatásával vívott ki magának nemzetközi elismerést, és ma már az egyik legsikeresebb magyar kutatóként tartják számon. A legrangosabb szakmai lapokban, illetve tudományos folyóiratokban publikál. A Magyar és a Román Tudományos Akadémia és az Academia Europaea külső tagja, az egyesült államokbeli Northeastern Egyetemen működő Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője, valamint a Harvard Medical School Orvostudományi Tanszékének professzora.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A Portfolio Csoport a Brain Bar kiemelt médiatámogatója.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF