Nagy emelkedéssel zártak a tengerentúli tőzsdék

Portfolio
A tengerentúli tőzsdék a hétfői piacnyitás után bár lefordultak, a kezdeti bizonytalanság azonban gyorsan elillant, az amerikai részvényindexek felpattantak, a lendület egészen a hétfői piaczárásig kitartott, a Dow közel 700 pontos emelkedés után 3,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 3,4 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 3,6 százalékos erősödéssel zárta a napot.

Közel 700 pontos pluszban zárt a Dow

A hétfői piacnyitás után bár átmenetileg elbizonytalanodtak az amerikai tőzsdék, a piacnyitástól távolodva az indexek ismét emelkedni kezdtek. A piaci kommentárok szerint a befektetők abban reménykedtek, hogy az amerikai elnök hétvégi bejelentése nyomán sikerül megfékezni a koronavírus járvány terjedését. Donald Trump április 30-ig tolta ki a társadalmi távolmaradásra vonatkozó iránymutatását, a piaci szereplők egy része abban bízhatott, hogy bár mindezek rövid távon ártanak a gazdaságnak, hosszabb távon azonban segíthetik azt, ha sikerülne a járvány terjedését általuk visszaszorítani. A Dow végül 691 pontos plusz mellett 3,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 3,4 százalékot erősödött, míg a technológiai szektor papírjai jól teljesítettek hétfőn, a Nasdaq 3,6 százalékot emelkedéssel zárt.

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék, hatalmasat esett az olajár

Mivel a hétvégén nálunk is lezajlott az óraátállítás, a tengerentúli tőzsdéken magyar idő szerint ismét tíz óráig tart a kereskedés. A hétfői piaczárás felé közeledve kitart a lendület, az amerikai részvényindexek továbbra is erősödnek, a Dow 531 pontos plusz mellett 2,4 százalékot erősödött, az S&P500 2,7 százalékot emelkedett, míg a technológiai szektor papírjai igen jól teljesítenek ma, a Nasdaq 3 százalékkal került feljebb.

Hatalmasat esett ugyanakkor az olajár, a WTI jegyzése 6,6 százalékos zuhanás után 19,9 dollárra esett hétfőn, miután az olajkereslet csökkenése mellett Szaúd-Arábia, és más OPEC+ országok a kitermelés felpörgetésére készülhetnek. 

Hatalmasat emelkedett az Abbott Laboratories árfolyama

A hétfői kereskedés második felére ráfordulva továbbra is emelkednek a tengerentúli tőzsdék, míg az Abbott Laboratories árfolyama valósággal szárnyal, miután a cég pénteken bejelentette, hogy olyan koronavírus tesztre kapta meg az engedélyt az FDA-től, amely néhány perc alatt képes a koronavírus kimutatására. A cég szerint a terjesztés már ezen a héten megkezdődik, és a napi ötvenezer teszt előállítására a gyártási kapacitást is felpörgetik majd. Az Abbott Laboratories árfolyama 7,3 százalékot emelkedett ma.

Szárnyal a Johnson&Johnson, felpattantak a tengerentúli tőzsdék

A nap első felének bizonytalanságát immár teljesen maguk mögött hagyva továbbra is emelkednek az amerikai tőzsdék, a Nasdaq 2,9 százalékos emelkedése mellett az S&P500 2,5 százalékkal került feljebb. A Dow közel 5 százalékos plusz mellett 2,3 százalékot erősödött. A Dow komponensei közül 8 százalékos erősödésével a Johnson&Johnson részvényei teljesítenek a legjobban, miután a cég bejelentette, hogy a koronavírus elleni potenciális vakcináját már szeptemberben tesztelhetik majd, míg a vakcina a vészhelyzetre való hivatkozás alapján 2021 elején elérhetővé is válhat.

Emelkedéssel próbálkozik Amerika

A hétfői piacnyitás után átmenetileg lefordultak a tengerentúli tőzsdék, majd az amerikai részvényindexek ismét emelkedéssel próbálkoztak meg. A piaci kommentárok szerint a befektetők a múlt héten a képviselőház által is megszavazott 2200 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomag után Donald Trump bejelentésére fókuszáltak, miután az amerikai elnök kiterjesztette az otthoni tartózkodásra vonatkozó iránymutatását, amelyet követően a befektetők egy része a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kordában tartásában reménykedhetett. Az S&P500 2,4 százalékos erősödése mellett a Dow 483 pontos plusz mellett 2,3 százalékkal került feljebb.

Mérsékelt eséssel zárt a magyar tőzsde

Mérsékelt eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került ma lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom 2,1 százalékos emelkedése mellett, a Richter 1,1 százalékkal került feljebb, míg az OTP 0,6 százalékot gyengült, a Mol pedig 1,9 százalékot esett. A magyar tőzsdén a legjobban a NordTelekom teljesített, melynek árfolyama 13,5 százalékkal került feljebb. A leggyengébben a hazai börzén a Duna House teljesített, melynek árfolyama 6 százalékot esett.

Emelkednek a FAANG részvények

Emelkedik az amerikai technológiai részvények árfolyama, a legjelentősebb emelkedést a Netflix és az Amazon esetében látjuk. A Netflix és az Amazon emelkedése azzal magyarázható, hogy ezen cégek számára még kifejezetten jó is, ha az emberek otthon maradnak és filmet néznek, vagy házhoz rendelnek adott termékeket.

A Johnson&Johnson szeptemberben kezdheti meg a koronavírus elleni vakcina embereken való tesztelését

A Johnson&Johnson szerint a cég koronavírus elleni potenciális vakcináját már szeptemberben tesztelhetik majd, míg a vakcina a vészhelyzetre való hivatkozás alapján 2021. elején elérhetővé is válhat. A bejelentés után nagyot emelkedett a cég részvényárfolyama.

A Johnson&Johnson szeptemberben kezdheti meg a koronavírus elleni vakcina embereken való tesztelését

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 1,1 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 pedig 1,5 százalékkal került feljebb. A befektetők kedvezően fogadhatták, hogy Donald Trump pénteken aláírta a gigantikus méretű amerikai mentőcsomagot. A piaci kommentárok szerint  a befektetők továbbra is bizonytalansággal nézhetnek szembe, hiszen a Donald Trump álláspontja, - amely szerint már húsvétkor újranyitná az amerikai vállalkozásokat - megváltozott, vasárnap arról számolt be az elnök, hogy április végéig még tartani fog az ország lezárása.

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a kereskedés az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt emelkedéssel nyithatnak a tengerentúli tőzsdék, a határidős indexek állás alapján a Dow 0,1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,9 százalékot erősdöhet. A piaci kommentárok szerint  a befektetők továbbra is bizonytalansággal nézhetnek szembe, hiszen a Donald Trump álláspontja, - amely szerint már húsvétkor újranyitná az amerikai vállalkozásokat - megváltozott, vasárnap arról számolt be az elnök, hogy április végéig még tartani fog az ország lezárása.  A befektetők ma a koronavírus terjedésével kapcsolatos hírek mellett, a vírus gazdasági hatásaival kapcsolatos fejleményekre figyelhetnek.

Enyhül az eladói nyomás a magyar tőzsdén

Mérséklődött a korábbi jelentős esés a magyar tőzsdén, a BUX már csak 0,3 százalékos mínuszban jár. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Richter és a Magyar Telekom emelkedik, míg az OTP és a Mol lejjebb kerültek. A legjobban a BUX index komponensei közül a PannErgy teljesít, cég pénteken közzétette éves jelentését, melyben 21 százalékkal növekvő árbevételről és jelentősen növekvő nettó nyereségről számolt be, valamint arról is, hogy mivel a társaságnak nincs jelentős kitettsége a koronavírus hatásaira, ezért részvényenként 17 forintos osztalékot kifizetését javasolja.

Mérséklődik az esés az európai tőzsdéken

Mérséklődik a korábbi esés az európai tőzsdéken, a DAX és a BUX már közelít a pénteki záróértéke felé, azonban eddig egyedül a görög és az angol tőzsdén látunk mérsékelt emelkedést. A befektetőket az aggaszthatja, hogy sorra jelentik be Európa nagybankjai, hogy az Európai Központi Bank és más felügyeletek felszólításának megfelelően elhalasztják idei osztalékfizetésüket, hogy ehelyett a koronavírus elleni védekezésre fordítsák tavalyi nyereségüket. Továbbá az is hathatott a befektetői hangulatra, hogy az Európai Bizottság közzétette, hogy drámaian visszaesett a gazdasági hangulatindex februárban, az euro zóna területén.

Ütik az európai nagybankok papírjait

Sorra jelentik be Európa nagybankjai, hogy az Európai Központi Bank és más felügyeletek felszólításának megfelelően elhalasztják idei osztalékfizetésüket, hogy ehelyett a koronavírus elleni védekezésre fordítsák tavalyi nyereségüket. Az európai nagybankok részvényei közül a KBC esett ma a legnagyobbat, a K&H anyabankja közölte, hogy az EKB iránymutatásának megfelelően visszavonja a menedzsment részvényenként 2,5 eurós osztalékjavaslatát és 5,5 millió papírra vonatkozó részvény-visszavásárlását.

Gyorsan esett nagyot a BUX

Nem telt el egy óra sem és jelentősen elmélyült a magyar tőzsde esése, a BUX már 3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek szinte kivétel nélkül esnek, a Richter és az OTP már 3 százaléknál nagyobb gyengülést mutat, míg a Mol közel 4 százalékot esett már, a Magyar Telekom pedig mérsékelt erősödést mutat. A BUX komponensei közül a délelőtt a PannErgy teljesít a legjobban, a cég pénteken közzétette éves jelentését, melyben 21 százalékkal növekvő árbevételről és jelentősen növekvő nettó nyereségről számolt be, valamint mivel a társaságnak nincs jelentős kitettsége a koronavírus hatásaira, ezért részvényenként 17 forintos osztalékot kifizetését javasolja.

Lefordultak az európai tőzsdék

Gyorsan elfogyott a kezdeti lendület az európai tőzsdéken, a kontinens börzéi sorra fordultak le, a DAX már közel 1 százalékos mínuszban van, de a CAC és közel 2 százalékot esett már. A magyar tőzsde esése a legjelentősebb ma délelőtt, a BUX már közel 3 százalékkal került lejjebb. A befektetőket az aggaszthatja, hogy sorra jelentik be Európa nagybankjai, hogy az Európai Központi Bank és más felügyeletek felszólításának megfelelően elhalasztják idei osztalékfizetésüket, hogy ehelyett a koronavírus elleni védekezésre fordítsák tavalyi nyereségüket.

Teljesen leáll az easyJet

A teljes flottáját a földön parkoltatja az easyJet, a kereskedelmi járatait teljes mértékben leállítja bizonytalan időre – közölte a légitársaság.

Teljesen leáll az easyJet

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

Mérsékelt emelkedést látunk az irányadó európai részvényindexeken, a DAX 1,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,4 százalékot erősödött, az angol FTSE 100 pedig stagnál. Az olasz tőzsde mérsékelt 0,3 százalékot emelkedett a nyitás után, míg a spanyol múlt pénteki záróértéke közelében jár.

Mérsékelt eséssel indult a hét a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Magyar Telekom 1,1 százalékkal került feljebb, míg a Richter stagnál, a Mol 1,7 százalékkal került lejjebb, az OPT pedig 0,3 százalékot emelkedett.

Ha a páncélököl nem elég, hamarosan ledobhatja az atomot az amerikai jegybank

Amennyiben tovább romlik a helyzet az amerikai tőzsdéken, értsd, tovább esnek az árfolyamok, akkor piaci elemzők és közgazdászok szerint az amerikai jegybank korábban soha nem használt eszközhöz nyúlhat: részvényvásárlásokba kezdhet az ETF-piacon keresztül.

Ha  a páncélököl nem elég, hamarosan ledobhatja az atomot az amerikai jegybank

Stabilizálódás a tőzsdéken

  • Eséssel indult a pénteki kereskedés a tengerentúlon, bár a nap második felére a korábbi mínuszok egy részét fokozatosan ledolgozták az indexek, amelyet a piaci kommentárok a kongresszus által aláírt kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagnak tulajdonítottak. A nap végére azonban ismét lefordultak a tőzsdék, végül nagy eséssel fejezve be a pénteki kereskedést. A Dow végül 915 pontos mínusz után 4,1 százalékot esett, az S&P500 3,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 3,8 százalékot esett.            
  • Az ázsiai tőzsdék jellemzően esnek ma reggel, a dél-koreai Kospi 0,2, a Shanghai Composite 1,4 százalék mínuszban áll.
  • Az amerikai határidős részvényindexek a múlt hét pénteki záróérték körül ingadoznak, jelenleg 0,2-0,3 százalékos emelkedést indikálnak. A határidős DAX állása alapján a német tőzsde nagyjából ott nyithat, ahol múlt hét pénteken bezárt.
  • Hétfőn az MNB a szokásos devizaswap tenderére érdemes majd figyelni. Németországból a márciusi, előzetes inflációs adatsort teszik közzé, míg az Egyesült Államokból a februári, függőben lévő lakásértékesítési statisztikák érkeznek majd.
  • Ma reggel tovább esett az olaj ára, a Brent 0,7 százalékkal 24,7 dollárra, a WTI 4,3 százalékkal 20,3 dollárra esett. Az arany árfolyama 0,4 százalékkal 1615 dollárra csökkent.
  • A forint árfolyama 357-en stagnál az euróval szemben.

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF