Átalakul az online sportfogadás, változások a TippmixPróban is

Portfolio
A pandémia hatalmas változásokat hozott a sportfogadási piacra is: megugrott az online leadott szelvények száma, új piacok nyíltak és váltak közkedveltté, például az e-sport fogadás népszerűsége azóta is folyamatosan ível felfelé. Az idei évben fontos szabályozási módosítások is történtek: az illegális fogadóoldalak kiszorítását célzó intézkedések elindultak, hasonlóan a többi V4-es országhoz. A Szerencsejáték Zrt. hosszú távon a szervezet működését és felépítését is tervezi átalakítani: a lottó mellett a sportfogadásra szeretnének nagy hangsúlyt fektetni az állami tulajdonban lévő cégnél, igazodva a fogyasztói igényekhez.

A cikk megjelenését a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

Az idei év fontos változásokat hozott a Szerencsejáték Zrt. életében. A vállalat összebevételének több mint a felét most már a sportfogadás adja, erre reagálva októberben megújult a TippmixPro online portál. Egy éves kiválasztási folyamat során döntöttek az EveryMatrix nemzetközi szolgáltatóval való együttműködésről, amely a honlap szoftvermegoldásait biztosítja.

Ennek köszönhetően világszínvonalúvá vált a szolgáltatás, a fogadási események száma pedig az előzetesen fogadhatóak tekintetében háromszorosára, az élő mérkőzések esetében tízszeresére növekedett - mondta el a nemrég egy sajtótájékoztatón Mager Andrea, a társaság elnök-vezérigazgatója. Mager Andrea arról is beszélt, hogy az ilyen típusú szoftvercégek jellemzően standard szolgáltatást kínálnak, amit a magyar piachoz és szabályozási rendszerhez hozzá kell igazítani. Az együttműködésnek köszönhetően a TippmixPro kínálata jelentősen kibővült, mind a hagyományos, mind az e-sportok tekintetében.

 Külföldön már népszerű szolgáltatásokat is bevezettek a megújult platformon: az egyik ilyen lehetőség a cash out (azonnali kifizetés) opció, ennek használatával a fogadók még az esemény vége előtt lezárhatják fogadásaikat, biztosítva ezzel a nyereményüket. A felkínált nyeremény összege mindig attól függ, hogy az adott pillanatban mekkora esély van a megfogadott eredmény bekövetkeztére, így a megérzéseknek különösen nagy jelentősége van ennél a lehetőségnél.

A fogadáskészítő funkció is újdonság a honlapon, ennek segítségével már egyetlen meccsre is lehetséges kötéstiltás nélkül fogadni, többek között futball, tenisz, kosárlabda, jégkorong, kézilabda, amerikai foci és snooker mérkőzésekre, illetve az e-sportok közül elérhető a FIFA, a Counter-Strike, a Dota és a Leage of Legends (LOL) is. További újítás a gyorspiacra tippelés lehetősége, amely iránt különösen a bevezetés utáni napokban volt nagy az érdeklődés.

Ez az opció is több sportágban elérhető, a labdarúgó meccsek alatt például lehetőség van fogadni arra, hogy melyik időszakaszban lövik az első gólt, mikor szerzi egy csapat a mérkőzésen az első találatot, adott időszakaszban lesz-e gól vagy szöglet, ezt a lehetőséget sok játékos a mérkőzés élő közvetítése közben használja.

Verseny az illegális szereplőkkel

Idén új blokkolókat építettek a szabályozásba, hogy legális mederbe tereljék a hazai sportfogadást. Ennek kapcsán Horváth Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője a Portfolio-nak elmondta, hogy a környező országokban – Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában -, ahol már korábban bevezetésre kerültek hasonló szigorítások, az látható a tendenciákon, hogy a legális sportfogadásból származó bevételek aránya jelentősen nagyobb, mint Magyarországon, és ennek nagyobb százalékát adja az online fogadás, mint itthon.

Felmérések azt mutatják, hogy a hazai online fogadások egyharmadát-felét az illegális honlapokon keresztül bonyolítják, nemzetközi platformokon, amelyekkel szemben eddig hátrányban volt a magyar vállalat. Ennek két legjelentősebb szereplője a bet365 és a Unibet, a TippmixPro velük is szeretné felvenni a versenyt az új platformjával, és minél nagyobb szeletét megszerezni a teljes hazai piacnak. A vállalat egyetlen legális versenytársa jelenleg a júliusban piacra lépett Vegas..

A társaság szerint a hatósági szigorítással jobban biztosított, hogy a játékosok a felelős játékszervezés elve mellett élvezhessék a sportfogadást, a nyereményük kifizetésre kerüljön, a pénzüket egy átlátható, ellenőrizhető vállalat kezelje.

Sportfogadás kontra lottó

Részben a jelenlegi szerencsejátékpiaci tendenciák  miatt gondolja újra működésének hangsúlyait az állami játékszervező.

A sportfogadás annyira népszerűvé vált a játékosok körében, hogy lekörözte a lottót, jelenleg a vállalat bevételének több, mint a felét a Tippmix és a TippmixPro adja.

Ezzel kapcsolatban Horváth Zoltán elmondta, hogy a fiatalabb korcsoportok, a 18-29 és 30-39 éves korosztály nagyobb arányban található meg a visszatérő (legalább 2-3 havi rendszerességgel játszó) online fogadók körében, mint a más szerencsejátékot választók között. Ebből kikövetkeztethető, hogy a felnövekvő generációk inkább ezt a típusú szerencsejátékot preferálják, és erre a vállalatnak is reagálnia kell. Bár általánosságban elmondható, hogy a férfiak aránya jóval nagyobb a sportfogadók között, a nők részvétele is dinamikus növekedésnek indult az elmúlt években.

A mostani időszakban annyira népszerűvé vált a sportfogadás, hogy rendszeresen dönt rekordokat a TippmixPro. Ez az illegális szereplőkkel való versenyben még inkább kiemelkedő eredménynek számít. A játék közkedveltsége azzal is összefüggésben lehet, hogy a tippmixelés fontos elemét képezi a szurkolói élménynek, különösen a futballrajongók körében. A megújult honlapon csapatokat, bajnokságokat lehet a kedvencek közé tenni, hogy a velük kapcsolatos fogadások könnyebben elérhetők legyenek, de például egyes játékosok teljesítménye is fogadható.

Új kedvenc: az e-sport fogadás

A korábban itthon kevéssé népszerű, például dél-koreai vagy örmény bajnokságokon túl az e-sportok iránti fogadói érdeklődés is ugrásszerűen megnőtt a járványidőszakban, ennek egyik fő oka, hogy számtalan sportesemény maradt vagy csúszott el a Covid miatt, többek között a legutóbbi olimpia is a tervezettnél egy évvel később került megrendezésre.

A TippmixPro-n jelenleg 15 különböző e-sport fogadható, ezek között megtalálhatók stratégiai, FPS (belső nézetű akciójáték), illetve online csatateres játékok is, ezek egy részére, a hagyományos sportágakhoz hasonlóan, már élőben is lehetséges fogadni. Az e-sportok népszerűsége és ezzel párhuzamosan a megtett fogadások száma is világszinten dinamikus növekedést mutat, ezért az ezzel kapcsolatos kínálat bővül, az EveryMatrix-szal való szerződéskötésnél is fontos szempontot jelentett, hogy a szoftvercég ebből a szempontból kiemelkedően jó partnernek számít, mind a portfólió szélessége, mind a jövőbeli bővítések szempontjából.

A cikk megjelenését a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF