Rég voltak ilyen optimisták a befektetők

Portfolio
A Bank of America legújabb alapkezelői felmérése szerint a professzionális befektetők kockázatvállalási hajlandósága márciusban több mint két éve nem látott szintre emelkedett - írja a CNBC.

A felmérésben részt vevő 226 piaci szakember válaszai alapján a banki "bikaindexe", amely a készpénzállományt, a részvényekbe való befektetéseket és a gazdasági kilátásokat méri, 4,6-ra nőtt márciusban.

Michael Hartnett, a Bank of America vezető befektetési stratégája szerint, bár az index "bullish" jelzést mutat, még nem érte el az "extrém bullish" szintet. Az átlagos készpénzállomány továbbra is 4,2%-on áll, ami még mindig magasabb a kritikus 4%-os küszöbértéknél.

A felmérés több más területen is rekordmagas értékeket regisztrált. Például az alacsony osztalékú részvények iránti preferencia és a globális növekedési várakozások is 2022 januárja óta nem látott szinteken vannak. A válaszadók optimistábban tekintenek a kis kapitalizációjú részvényekre és előnyben részesítik az értékalapú befektetéseket.

A globális gazdaság jövőjét illetően pedig csökkenő aggodalmak figyelhetők meg. A válaszadók mindössze 11%-a szerint nem fog sikerülni a soft landing Amerikában, ami jelentős csökkenés az októberben mért 30%-hoz képest.

A felmérés rámutat arra, hogy változik a vállalatok pénzügyi stratégiája: a korábban adósságcsökkentést preferáló hozzáállás helyett mostanra az osztalékfizetés és részvény-visszavásárlás került előtérbe. Ez összefüggésben van a vállalati adósság növekedésének lassulásával; 2023-ban ez csupán 2,2%-ot tett ki, ami jelentős lassulást jelent a korábbi évekhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF