Véget ért egy korszak: legyártotta az utolsó dízeles autóját a Volvo

Portfolio
A Volvo kedd este gyártotta le az utolsó dízeles autóját, mostantól csak benzines és elektromos autókat gyárt, 2030-tól pedig csak tisztán elektromos modelleket értékesít a cég, írja a Bloomberg.

Kedd este gördült le az utolsó dízelüzemű autó a Volvo svédországi, torslandai üzemében lévő gyártósoráról, az utolsó ilyen modell egy XC90 volt.

Biztosak vagyunk abban, hogy a dízeles modellek nélkül is nagyon jó ajánlataink vannak. Hiszünk abban, hogy ügyfeleink ugyanúgy látják a zöld mobilitásra való átállást, mint mi"

- mondta Erik Severinson, a Volvo Car új autókért és működési stratégiáért felelős vezetője egy interjúban.

2017-ben a Volvo lett az első nagy autógyártó, amely elkötelezte magát a kizárólag fosszilis üzemanyaggal hajtott járművek fokozatos kivonása mellett, és azóta számos hibrid és teljesen elektromos modellt vezetett be. A márka fő piacán, Európában a dízeles autók részesedése az újautó piacból kilenc évvel ezelőtt volt a csúcson, akkor az eladások közel fele dízeles volt, ez most 14 százalék.

Az XC90 kulcsszerepet játszott az autógyártó 2014-ben kezdődő újjáélesztésében, amikor a Geely vezetője, Li Shufu irányítása alatt kifejlesztett új alapokra épülő első autójaként bemutatták.

A Volvo Car a jövő hónapban Göteborgban megnyíló Volvo múzeumban fogja kiállítani az utolsó dízeles autót, az XC90-est.

Címlapkép forrása: Bing Guan/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF