Új felsővezetők a Librinél

Portfolio
2023-ban tovább nőtt a Libri csoport, mind a könyvkereskedelmi, mind a könyvkiadói leányvállalatok jelentős növekedést értek el. A vállalat frissítette stratégiáját, ami alapján 2030-ra a Közép-Kelet európai régió kulturális és szórakoztatóiparának több szegmensében is meghatározó szereplő kíván lenni, ehhez pedig új vezetőket is kinevez a vállalat.

Közzétette 2023-as pénzügyi beszámolóját a Libri, amelyből kiderült, hogy a vállalat forgalma meghaladta a 30 milliárd forintot, adózott eredménye pedig 1,25 milliárd forint volt. A Libri Kiadói csoport éves árbevétele 14 százalékkal nőtt, adózott eredménye 643 millió forint volt.

A Libri frissítette a középtávra kitekintő vállalati stratégiáját, a cégcsoport a jövőben is meg kívánja őrizni, és tovább szeretné erősíteni a hazai piacvezető szerepét, azonban az új növekedési stratégiája már kiterjed a hazai és nemzetközi piacokra is.

A vállalat víziója, hogy 2030-ra a Közép-Kelet európai régió kulturális és szórakoztatóiparának több szegmensében is meghatározó szereplő legyen.

Átalakul a cégcsoport igazgatósága: a tervek szerint a jövőben az igazgatóság aktívabb szerepet vállal a stratégai kérdésekben és a menedzsment támogatásában.

Az új elnök Starcz Ákos eddigi igazgatósági tag lesz, aki korábban már volt a cégcsoport vezérigazgatója, jelenleg az Indamedia csoport igazgatója, az Index vezérigazgatója.

A Libri csoport igazgatósága a közeljövőben új vezérigazgatót is kinevez Köbli Gyula személyében. Az új vezető 2017-2021 között gazdasági igazgatóként már tagja volt a vezetőségnek. Megbízatása szerint egy újabb szintre kívánja emelni a hazai piacvezető könyves-csoportot, többek között a nemzetközi terjeszkedés, a kereskedelmi tevékenység kiszélesítése és a digitális lehetőségek régiós kihasználásán keresztül.

Kovács Péter Tamás, leköszönő vezérigazgató szerződése lejártával távozik a pozícióból. Vezetése alatt indult a Libri és a Bookline fúziója 2013-ban. A 2013-as, nagyságrendileg 11 milliárd forintos árbevételhez képest 2023-ban a cégcsoport konszolidált árbevétele meghaladta a 33 milliárd forintot.

Szalai Zoltán, a Libri többségi tulajdonosának, a Mathias Corvinus Collegiumnak a főigazgatója a továbbiakban – hagyományos tulajdonosi szerepben – a felügyelőbizottság elnökeként támogatja a vállalatcsoport munkáját.

Címlapkép forrása: Maryna Terletska via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF