Ordító vételek már nincsenek a kötvénypiacon

Portfolio
A fejlett állampapírpiacon várhatóan a legrosszabbat, a nagyobb hozamemelkedéseket már magunk mögött tudhatjuk, azonban nagyon nehéz ma olyan befektetést találni a kötvényfronton, ami igazán jó lehetőségekkel kecsegtet. A magyar befektetők szempontjából viszont egy olyan eszközosztályról van szó, amely nem kerülhető meg. Alapkezelői vélemények szerint a legjobban úgy cselekszünk, ha egy globálisan diverzifikált portfóliót alakítunk ki, így azok a befektetési alapok kerülhetnek előtérbe, amelyek rugalmasan tudnak reagálni a piaci eseményekre - derült ki a Portfolio.hu vagyonkezelési konferenciájának első szekciójából. A teltházas eseményen felszólaló szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy érdemes nyitott szemmel járni, és a magyar kötvényekre épített portfóliót nemzetközi irányba elmozdítani.

A konferencia nyitóelőadását Oliver Jackson (Saxo Bank) tartotta, aki a devizapiacokról beszélt, viszont mivel szoros összefüggés van az árfolyamok és az adott régiók fundamentumaival, sok szó esett a gazdasági kilátásokról. A szakértő szerint Amerikában a nehéz és erős tél ellenére látszik a gazdasági kilábalás folytatódása, így a Fed sem lassít várhatóan a kötvényvásárlási program kivezetésén. Európával összehasonlítva kedvezőbb Amerika helyzete, hiszen a kétsebességes kontinensen még nagyon sok problémát kell megoldani, és bőven elképzelhető, hogy mennyiségi lazításra lesz szükség Európában is. Rövid távon nem várnak nagyobb elmozdulásokat az euró-dollár devizakeresztben, viszont hosszabb távon a dollár erősödésében hisznek. Japánt illetően Oliver Jackson elmondta, hogy a gazdasági kondícióktól függően további monetáris lazításra lehet szükség, ami a helyi deviza gyengülését hozhatja el. A feltörekvő piacokra kitérve a szakember elmondta, hogy a befektetők sokkal szelektívebben választanak befektetési célpontot, a pénzcsapok fokozatos elzárásával összhangban a fundamentumok sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak. Ezért a kedvező makrogazdasági adatokkal jellemezhető országok kényelmesebb helyzetben érezhetik magukat, mint azok, ahol problémák vannak.

Az állampapírpiaci hozamok, főként a fejlett országokban történelmi összehasonlításban alacsonyak, azonban sok befektető kockázati profilja alapján nem lehet ezeket a befektetéseket megkerülni, egy kiegyensúlyozott portfólióban szükség van ilyen eszközökre is. A tavalyi év kellemetlen lehetett a hozamemelkedések miatt, a várakozások szerint azonban a tőkevesztéssel járó legnagyobb kötvénypiaci mozgások már mögöttünk vannak. A hozammozgásoknak való kitettség csökkenthető, ha a minőségi diverzifikáció irányába mozdulunk el. A különféle piacok nem mozognak együtt, ráadásul a magasabb hozamú piacok nagyobb védelmet adhatnak. A tesztek azt mutatják, hogy a jobb adóssághelyzet és a kedvezőbb növekedési kilátások mellett a GDP súlyozású kötvényindex hozama közel a kétszerese volt a piaci kapitalizáció alapuló index teljesítményének. Éppen ezért nem lehet ma már egyértelműen vonalat húzni a fejlett és feltörekvő piacok között, más szempontokat is figyelembe kell venni. A diverzifikáció miatt azonban nagyon kell figyelni a devizakockázatok megfelelő kezelésére - hangzott el Szabó József (Aberdeen Asset Management) előadásában.

Az egyik meghatározó trend ebben az évben is a gazdaságpolitika lesz a kötvénypiacon, a tavalyi évben a fejlett kötvénypiacokon hozamemelkedést hozó Fed hatásai várhatóan már kisebbek lesznek, az utóbbi évtizedekben ugyanis az alapkamathoz képest a 10 éves amerikai kötvényhozam nem volt 3,5%-ponttal magasabban (most közel 3%-pontnál tartunk). Az állampapírokhoz képest kedvezőbb lehetőséggel kecsegtetnek a vállalati kötvények, amit támogathat, hogy a kilábalás tartósnak tűnik, bár a lakossági fogyasztás még koránt sem tért vissza a válság előtti ütemhez. A vállalati kötvénypiac kellően mély ahhoz, hogy a különböző kockázatvállalási hajlandóságú ügyfelek is megtalálják a számításunkat, az alacsony szinten maradó csődráta kellő stabilitást adhat a portfólióknak. Érdemes nyitott szemmel járni, például érdekesek lehetnek a feltörekvő piaci high-yield kötvények is, viszont megnő a jelentősége az értékpapír-kiválasztásnak - fejtette ki véleményét Franz-Josef Loerch (JP Morgan Asset Management) előadásában.

Al-Hilal István (Fidelity Worldwide Investment) szerint a befektetési piacon nem lehet megkerülni, hogy ne legyenek váratlan események, ezekkel együtt kell élni. Egy alapkezelő úgy tud védekezni ezek ellen a hatások ellen, ha minél aktívabb stratégiát folytat. Például egy folyamatos hozamemelkedés igenis ki lehet védeni, egy nagyobb, sokkszerű hozamemelkedést viszont nagyon nehéz. A szakember optimistán nyilatkozott a vállalati kötvényekkel, és a high-yield kötvényekkel kapcsolatosan, elmondásuk szerint a portfóliókban felülsúlyozzák az eszközosztályt. Az európai kötvénypiacok számára az is pozitívumot jelenti, hogy megjelentek az ázsiai, például Japán befektetők a piacon, bár nem lehet arra számítani, hogy az intézményi befektetők óriási összegeket súlyozzanak át Európába. A magyar kötvénypiac az alapkezelőnél alul van súlyozva és maga a forint is.

Cserháti András (Aberdeen Asset Management) szerint nemcsak a vállalati kötvénypiacon lehet találni jó lehetőségeket, az állampapírpiacon is vannak vételi lehetőségek, különösen a periféria országokban (Olaszország, Spanyolország, Írország). Ezeken a piacokon a hozamfelárak csökkenését várják az alapkezelőnél. Ezt meghaladóan úgy is lehet javítani a portfólió teljesítményét, ha a diverzifikált portfólió összefoglalásában másfajta súlyozást használunk. A vagyonos ügyfelek nehezen tudnak a piaci változásokkal együtt élni, fel kell ismerni, hogy ma már a kötvények nem ugyanazt a kockázatot jelentik, mint korábban, ma már nem tekinthetők biztonságos menedéknek. A magyar piacról az a véleménye az alapkezelőnek, hogy félreárazott a kötvénypiacunk, túlságosan mélyre csökkentek a hozamok. A kockázati prémiuma az országnak eltűnt, és vannak hasonló hitelbesorolással rendelkező országok, amelyek vonzóbbak lehetnek a külföldi intézményi befektetők számára.

Juscsák György (JP Morgan Asset Management) a panelbeszélgetésben kifejtette, hogy nem könnyű ma kötvénypiaci befektetőnek lenni, és privátbanki tanácsadónak sem, mert a fejlett piacokon látható 30 éves hozamcsökkenési trend törött meg. Nagyon kevés olyan hely maradt a kötvénypiacon, amelyben jó lehetőséget lehet találni, ez pedig szerintük a vállalati kötvények. A szakértő hozzátette, hogy született optimista, jó azt látni, hogy Európában belül azt lehet érzékelni, hogy míg a lengyelek Angliába mennek dolgozni, addig Lengyelországban kezdenek megjelenni a spanyolok, mert legalább ott tudnak munkát találni.

Martin Bruckner (Allianz Global Investors) úgy vélte, hogy jelenleg nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan hol vannak a kockázatok, de ezek egészen biztosan elő fognak jönni, ezért diverzifikált kötvényportfóliót érdemes kialakítani. A periféria országokat illetően optimisták, lehet olyan momentumokat látni, amelyek azt mondatják, hogy megfelelő szelekció mellett érdemes vásárolni a kötvénypiacon. A feltörekvő piacokkal kapcsolatosan a szakértő elmondta, hogy míg korábban ordító vételek voltak a kötvénypiacon, addig most már sokkal visszafogottabbak a befektetők, a kockázatok megemelkedtek, és a volatilitással is együtt kell élnie az ügyfeleknek.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF