Itt a bejelentés az OTP-től: nagy változás a lakástakarékoknál

Portfolio
Új lakástakarékpénztári megtakarítási formát indított március elsejétől az OTP Bank, amely magánszemélyeknek és társasházaknak egyaránt elérhető, a termék iránt máris nagy az érdeklődés – hangzott el a pénzintézet legutóbbi podcast adásában. Budai József, az OTP Lakástakarék üzleti vezetője ismertette a feltételeket is – köztük a 30 százalékos prémiumról is beszélt.

Az új konstrukció a korábban ismert, államilag támogatott formához annyiban hasonlít, hogy lakáscélra – jellemzően vásárlásra, felújításra, bővítésre, építkezésre, vagy hiteltörlesztésre – lehet fordítani, de a bank ígérete szerint a felhasználás lényegesen egyszerűbb, mint az egykor népszerű, de szigorúbb, számos megkötéssel járó konstrukció volt.

Négy vagy nyolcéves futamidő

Az új lakástakarék egyik legfontosabb jellemzője, hogy a bank prémiumot fizet az ügyfelek megtakarítása után.

A szerződést 4 vagy 8 évre lehet megkötni, előbbit 10, utóbbit 30 százalék prémiummal jutalmazza a bank.

A konstrukció havi, rendszeres megtakarításra épül, amely 10 és 50 ezer forint között lehet, a szerződő döntése szerint. A futamidő során az összeg módosítható, az összegyűlt megtakarítás pedig ellenőrizhető, nyomonkövethető. Egy ügyfél több szerződést is köthet.

Akár 30 százalék prémium

Ha például valaki 4 éves szerződést köt, és havi 20 ezret takarít meg, akkor a negyedik év végén 960 ezer forint tőkéje gyűlik össze, amelyre 10 százaléknyi, azaz 96 ezer forint prémiumot fizet a bank, és az ügyfél kap még egy viszonylag kismértékű, 0,1 százalékos betéti kamatot is.

Ha valaki 8 évben gondolkodik, és havi 50 ezret tud vállalni, annak a nyolcadik év végén 4,8 millió forint a tőkéje, amelyre már 30 százalék, vagyis 1,44 millió forint prémium jár.

Az említett betéti kamatot természetesen így is megkapja az ügyfél.

A lejáratkor az ügyfél előre fixált 7,9 százalékos kamat mellett hitelt is vehet fel. A teljes hiteldíjmutató (THM) a négyéves konstrukció esetében 10,9, a nyolcévesnél 10,4 százalék, az egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM), a rövidebb futamidő esetén 2,89-3,44, a hosszabbnál 5,37-5,64 százalék. A konstrukció aláírásakor 1 százalékos szerződési díj merül fel költségként, később pedig havi 150 forintos számlavezetési díjjal kell számolni.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Fotó: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF