Nagy tervekkel állt elő Olaszország a világ legrégebbi bankjának privatizálásában

Portfolio
Olaszország bízik abban, hogy még az idén sikerül partnereket találnia a korábban kimentett Monte dei Paschi di Siena (MPS) bank privatizálásához - közölte a gazdasági miniszter a Reuters szerint.

Az olasz kormány 2017-ben mentette ki a bajba jutott MPS-t, amellyel 68%-os részesedést szerzett a bankban, az elmúlt hónapokban azonban Róma két egymást követő részvényeladással ezt a kitettséget 27% alá csökkentette.

"A kormány bízik abban, hogy 2024 jó év lesz arra, hogy stratégiai partnereket találjunk a Monte dei Paschi számára" - mondta Giancarlo Giorgetti miniszter egy sajtótájékoztatón.

Olaszországnak most tovább kell csökkentenie a részesedését, hogy teljesíteni tudja az Európai Unióval az 5,4 milliárd eurós mentőcsomag elszámolása érdekében vállalt privatizációs kötelezettségeket - mondta két, az ügyet ismerő személy a Reutersnek.

Bár a további részvénykibocsátás továbbra is lehetséges, amint a legutóbbi részvényeladást követő 90 napos zárolási időszak lejár, Róma egy "strukturáltabb" megoldást részesítene előnyben a bank számára. Giorgetti és Giorgia Meloni konzervatív miniszterelnök is többször kijelentette, hogy a kormány az MPS privatizálásakor a banki verseny fokozására törekszik.

Ez felvetette egy lehetséges megállapodás lehetőségét a közepes méretű versenytársakkal, például a Banco BPM-mel és a BPER Bancával, Olaszország harmadik, illetve negyedik legnagyobb bankjaival.

Két évvel ezelőtt az UniCredit tett keresztbe a kormány privatizációs törekvéseinek, amikor visszalépett az MPS átvételéről folyó tárgyalásoktól, és Róma kénytelen volt az EU-tól több időt kérni.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF