Vagyonokat égetett el Magyarországon ez a 10 szörnyű kamubefektetés

Huszák Dániel
Az elmúlt években úgy tűnt, a piramisjátékozás új reneszánszát éli Magyarországon, egy tucat gyanús befektetésről írtunk, melyek ezreket, ha nem tízezreket vonzhattak be hazánkban. Kétség kívül a kriptopénzek térnyerése is jót tett az ilyen sémáknak, sok közülük a virtuális devizákkal kapcsolatos joghézagokra épített. Szerencsére mára rengeteg olyan piramisjáték eltűnt, ami tavaly még erős volt, a rossz hír viszont az, hogy többnyire azért történt ez, mert nem tudták kifizetni befektetőiket és bedőltek, dollár milliárdokkal megrövidítve közben őket. Sok esetben a hatósági fellépés hiányában a sémákat üzemeltető bűnözők még mindig szabadlábon vannak, sőt, bizonyos esetekben már újabb piramisjátékokat terítenek. Megnéztük, hogy áll 9+1 olyan hangzatosnak tűnő befektetés, melyről megírtuk, hogy piramisjáték lehet.

1 2 3

1.-3..

1. Questra / Five Winds / AGAM / QW Lianora Swiss Consulting



Kép: Facebook / Questra World
Tavaly márciusban írtunk először a Questra World nevű értékesítési hálózatról, illetve zöld-foki alapkezelőjéről, az Atlantic Global Asset Managementről. A cégpáros azzal reklámozta magát, hogy a "világ legjobb portfóliómenedzsereit" összegyűjtötte, akikkel a Tesla, Facebook és az Alibaba IPO-jában is részt vettek.

A befektetőket MLM-rendszerben toborozták, akiknek 300-500%-os éves hozamot ígértek a szakembergárda legambiciózusabb projektjéből:

a "legendás" zöld-foki légitársaság tőzsdére viteléből.

Miután megírtuk, hogy az IPO kacsa és az AGAM valószínűleg piramisjáték, az MNB kiadott egy közleményt, melyből kiderült, vizsgálják a céget, majd feljelentésük nyomán a rendőrség is rászállt. Mindössze hét hónap után a rendőrség lezárta a nyomozást, majd miután megírtuk, hogy bizonyítékok sokaságát hagyták figyelmen kívül, újranyitották az ügyet. Megkerestük a rendőrséget is, ahol tájékoztattak minket, hogy a nyomozás még mindig folyamatban van.

Az AGAM egyébként már bedőlt, majd megpróbálták megmenteni egy újabb piramisjáték-párossal, a Five Winds-szel és a QW Lianora Swiss Consultinggal, de úgy tudjuk, már ezek sem fizetnek. A Questra helyi vezetői egyébként kiugrottak a cégből, többen közülük az Invia World (lásd alább) nevű "bitcoinbányász" céghez csatlakoztak.

2. Yota



Kép: Facebook
A Yota egy különösen fantáziátlan kínai piramisjáték volt, az orosz és kínai befektetők mellett kiemelt célcsoportként szerepeltek a magyar és lengyel lakossági befektetők is. Adott volt az ellenőrizhetetlen céges háttér, a brutálisan magas (napi 1,5-3%) garantált hozam, a zavaros befektetési célterület, a piramisjátékoknál gyakran felmerülő MLM-rendszer és az engedélyek teljes hiánya is; egyszóval ez a kínai befektetés tankönyvi példája volt a modern internetes piramisjátékoknak.

Mégis bőven voltak Magyarországon, akik a Yotára bízták a pénzüket, alig pár hónapra, hogy megjelent hazánkban, a kínai cég és weboldala eltűnt, vélhetően a befektetők pénzével együtt.

3. OneCoin



Ruja Ignatova, a OneCoin mögött álló "kriptopénzguru, lángész, feltaláló," ahogy a OneCoin-tisztelgést mutatja be. Kép: Facebook.
A OneCoin egy kriptopénzes piramisjáték, könnyen lehet, hogy az emberiség történelmének egyik legnagyobbja. Különlegessége, hogy annak ellenére hízott hatalmasra, hogy a befektetett tőke kivonására soha nem adott lehetőséget, csak úgy juthatott valaki pénzhez a OneCoinozásból, hogy új tagokat toborzott.

Bár évekig el tudták kerülni a hatóságok figyelmét azzal, hogy egyrészt szabályozatlan virtuális devizákkal, másrészt oktatási csomagokkal és nem befektetéssel reklámozták magukat, tavaly nemzetközi rendőrségi és jegybanki razzia célkeresztjébe került a OneCoin és a "kriptopénzt" értékesítő OneLife. A cég bolgár irodáját rendőrök rohamozták meg, lefoglalták az informatikai eszközeiket és kihallgattak 50 embert, Indiában és Kínában pedig több tucat értékesítőt őrizetbe vettek. Tiltották a céget és vizsgálják többek közt még Németországban, Olaszországban, Magyarországon, Vietnamban és Belize-ben is. A céget vezető "lángész feltaláló," Ruja Ignatova pedig eltűnt.

Csak Kínában 2 milliárd dollárnyi vagyont szívott fel a OneCoin, mindössze találgatni lehet arról, hogy a világon összesen mennyi pénzt szifonoztak ki a befektetők zsebéből.

Jellemző egyébként, hogy

akárhányszor hatósági fellépés indul a OneCoin valamelyik ága ellen valamilyen országban, a cég kiad egy közleményt, ami letagadja, hogy az aktuálisan megcélzott helyi tagszervezetükhöz bármi köze lenne.

Hasonló törődésre számíthatnak anyacégüktől a magyar értékesítők is, ha egyszer a hatóságok nyomozása végre lezárul.
1 2 3

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF