Új befektetést hozott előtérbe a koronavírus – Jól járhat, aki idejében beszáll

Portfolio
Az Amundi Asset Management friss elemzése szerint a COVID-19-es járvány hosszú távú következményekkel jár majd a részvénybefektetések világában: egyre inkább előtérbe kerülnek az ESG-befektetések a tradicionális, nem ESG-személettel működő részvénybefektetésekkel szemben. Mindeközben egyre több vállalat tér át világszerte az ESG-szempontok szerinti működésre, azok a befektetők, akik időben felismerik a jövő ESG-bajnokait, jelentős hozamokat tehetnek zsebre.

Hódítanak az ESG-szemléletű részvénybefektetések

Az Amundi Asset Management friss elemzése szerint a koronavírus hatására egyre inkább előtérbe kerülnek az ESG-befektetések (tehát a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat előtérbe helyező befektetések)a tradicionális, nem ESG-személettel működő részvénybefektetésekkel szemben.

Ezt bizonyítják a rendelkezésre álló adatok is: idén a koronavírus okozta piaci turbulencia hatására sok befektető szabadult meg a nem ESG-alapokkal működő részvényalapjától, miközben az ESG-fókuszú részvényalapokba áramlik be a tőke.  

Idén eddig több pénz áramlott az ESG-szempontok alapján befektető részvényalapokba, mint 2018-ban összesen.

Az ESG-kritériumok figyelembe vétele befektetési oldalról is jó döntésnek bizonyulhat, hiszen az elmúlt három évben az ESG- indexek felülteljesítették a hagyományos társaikat a főbb piacokon és világszinten is:

Az Amundi szakértői arra számítanak, hogy a mostani válság előtérbe helyezi az ESG-szemléletet a befektetések terén is.

Felértékelődik a társadalmi (S) faktor

A COVID-válság megmutatta, hogy az ebből való kilábalás során nagy hangsúlyt kell fektetniük a kormányoknak és a vállalati szférának is a kilábalás emberi összetevőjére, olyan faktorokat figyelembe véve, mint a növekvő társadalmi egyenlőtlenség, egészségügy, távoli munkavégzés lehetőségei és a legsérülékenyebb társadalmi rétegek számára az alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása. Éppen emiatt felértékelődik az ESG-szempontokon belül a társadalom (S) szerepe is.

A szakértők rávilágítanak arra is, hogy az ESG-befektetések iránti növekvő kereslet egyik hozadéka az lehet, hogy egyre több vállalat fog ezen szempontok mentén működni. Mindez kockázatot is hordozhat, például, ha a befektetők csak azokba a vállalatokba fektetnek, amelyek a legjobb ESG-minősítéssel bírnak. Ezt a kockázatot azonban el lehet kerülni, ha olyan cégeket keresnek a befektetők, amelyek még nincsenek az ESG-létra legtetején, a fundamentális befektetők számára az ESG-minősítés korai fázisában járó cégek komoly értéket képviselhetnek.

Az egyes régiók és országok közül a társadalmi szempontokat nézve Európa fejlődött a legtöbbet, miután az itteni politika sokkal társadalomtudatosabb, értve ez alatt az oktatási, egészségügyi, társadalombiztosítási és munkajogi törvényeket. A környezettudatos témák területén is Európa vezet a klímapolitikával, a megújuló energiára fókuszáló elképzelésekkel. Európán belül azonban jelentősebb eltéréseket is látunk az egyes vállalatok ESG-minősítésében, jellemzően az északi országok vállalatai rendelkeznek nagyobb pontszámokkal, a többi országban pedig jelentős tér van a javulás felé, ami az aktív, érdemi hozamot kereső portfóliókezelők számára jó táptalaj lehet a hozamkereséshez.

Mi alapján válasszanak a befektetők?

Jean-Jacques Barbéris, az Amundi Csoport menedzsment tagja és az ESG részleg vezetője szerint fontos, hogy reálisak legyünk, amikor belépünk a felelős befektetések világába. Szerinte azoknak, akik hajlandók hozzájárulni az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, két fő lehetőségük van:

Az egyik az, hogy olyan befektetési megoldásokat választanak, mint például a zöld kötvények. Ezek az eszközök hozzájárulnak (a fenntartható megoldásokra történő) energiaátállást elősegítő projektek finanszírozásához. A második dolog, hogy megpróbáljuk felmérni befektetéseink éghajlatra gyakorolt hatását. Az Amundiban például ezért kínálunk dekarbonizált portfóliókat

- mondja Barbéris.

A dekarbonizált portfóliók olyan vállalatokat tartalmaznak, amelyek célja a lehető legkisebb szén-dioxid-kibocsátás. A cégek kiválasztási folyamatának célja, hogy csökkentse kitettséget a szén-dioxid-intenzív vállalatok felé a különböző ágazatokban.

A dekarbonizálási trend a szakértők szerint főként az energetikai és közüzemi szektorokban érhető nyomon, ami egy sokkal környezetbarátabb energiafelhasználást vetít előre. Az energiaszektorban azt látni, hogy egyre több olajcég fókuszál a földgázra az olaj helyett, emellett a megújuló energiákba is invesztálnak.

A cikk megjelenését az Amundi Alapkezelő támogatta.

Címlapkép: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF