Energiabizniszről tárgyal Ukrajnával az EU

Az ukrán energiaügyi miniszter bejelentette, hogy Ukrajna az Európai Unió országaival tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy növelje a lehetséges villamosenergia-importot, kompenzálva ezzel az orosz támadások során megsemmisült termelőkapacitásokat, miközben az ország energiaszektorát ért rakéta- és dróntámadások miatt jelentős károk keletkeztek.

Többmilliárd forintos gyárfejlesztés jön a Ganznál

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.

Japánra érdemes figyelni 2024-ben

Japánra érdemes figyelni 2024-ben

Az elmúlt két évre rányomta a bélyegét az attól való félelem, hogy mennyire lesz súlyos a 2008 óta tapasztalt első tartós gazdasági lassulás, most azonban a körülmények fokozatosan lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy most már inkább a várható expanziós szakasz felé fordítsák a figyelmüket - derül ki a Fidelity International éves felméréséből.

Soha nem voltak még ilyen nagylelkűek az olajcégek

Soha nem voltak még ilyen nagylelkűek az olajcégek

Tavaly a legnagyobb nyugati olaj- és gázipari vállalatok, köztük a BP, a Chevron, az Exxon Mobil, a Shell és a TotalEnergies 2023-ban példátlan mértékű pénzügyi nagylelkűséget tanúsítottak részvényeseik felé.

1987 óta nem történt ilyen a Dunával - Aszályok és özönvízszerű esőzések várhatnak ránk

1987 óta nem történt ilyen a Dunával - Aszályok és özönvízszerű esőzések várhatnak ránk

A klímamodellek által vázolt forgatókönyvekbe illeszkedik a hazai és más európai országok folyóin december végén, január elején kialakult árhullámok megjelenése. A magas víz Magyarországon nem okozott komolyabb problémákat, de az átalakuló időjárási, illetve csapadékmintázatok miatt a jövőben gyakoribbá válhatnak a hasonló jelenségek, amire érdemes felkészülni.

Napenergia: a kormány döntött, elővásárlási joga lesz az erőművekre az államnak

Napenergia: a kormány döntött, elővásárlási joga lesz az erőművekre az államnak

A magyar kormány új határozata értelmében a villamosenergia-termelés területén működő stratégiai társaságokat, konkrétan naperőműveket, elővásárlási jog útján megveheti a magyar állam, és ezt követően 6 hónapon belül apport formájában az MVM tulajdonába kell ezeket átadni. Az elővásárlási jog gyakorlásához szükséges költségvetési forrásokat a 2024-es költségvetésben kell megteremteni.

Fontos döntést hoztak a lengyelek - Ez a forintnak is segíthet!

Fontos döntést hoztak a lengyelek - Ez a forintnak is segíthet!

Lengyelország bejelentette, hogy további fél évig nem emelik a lakosság rezsijét. Az energiaárak befagyasztásával vélhetően a lengyel jegybank is később kezdi majd el a kamatcsökkentést, ami a forintra is kedvező hatással lehet - írja a vg.hu

Történelmi döntést kell hozniuk az olaj- és gázvállalatoknak

Történelmi döntést kell hozniuk az olaj- és gázvállalatoknak

Az olaj- és gáztermelő vállalatoknak és országoknak kulcsfontosságú döntést kell meghozniuk az energiarendszerben a jövőben betöltendő szerepüket illetően, miközben a klímaválság súlyosbodását nagyrészt ezen iparág alaptermékei táplálják. A társaságoknak el kell dönteniük, hogy a klímaválság elmélyítéséhez járulnak-e hozzá, vagy a megoldás részesévé válnak a tiszta energára való átállással. Az energiaátállás megtörténhet az olaj- és gázipar bevonása nélkül is, de úgy költségesebb és nehezebb - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében, amely arra keresi a választ, hogy mit tehet az iparág az energiaátmenet felgyorsítása és saját túlélése érdekében.

Veszélyes függésbe került a világ Kínától, de csökkenhet a kiszolgáltatottság

Veszélyes függésbe került a világ Kínától, de csökkenhet a kiszolgáltatottság

Az új zöld energiagazdaság kiépítéséhez nélkülözhetetlen kritikus ásványok és új technológiák előállítása és ellátása területén sok esetben már ma is nagyobb földrajzi koncentráció látható, mint a jelenlegi gazdaságunk alapjait adó olaj és földgáz kitermelése tekintetében. Ez, a többnyire Kínához köthető dominancia a következő években még növekedhet is egyes esetekben, de több kulcsfontosságú területen kisebb-nagyobb mértékben enyhülhet - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) napokban publikált idei éves jelentéséből (World Energy Outlook 2023).

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.