OTP: folytatódtak a csúcsdöntések az amerikai és nyugat-európai tőzsdéken

OTP Alapkezelő
A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az OTP Alapkezelő írását olvashatják:

"Márciusban folytatódtak a csúcsdöntések az amerikai és nyugat-európai tőzsdéken: az AI sztori és egy „kevésbé szigorú” Fed kamatpálya-becslés elegendő munícióval szolgált a részvénypiacok emelkedésének. A tech szektor továbbra is túlfűtöttség jeleit mutatja, valamint a magas kamatkörnyezet fennmaradása miatt is sebezhetőnek tartjuk a piacokat. A december óta vizionált korrekció azonban nem materializálódott, és egyéb pozitív tényezőket figyelembe véve enyhült óvatos hozzáállásunk. Itt gondolunk többek között a stabil gazdasági növekedésre, a nyáron (várhatóan) beinduló EKB és Fed kamatcsökkentési ciklusokra, valamint a piacszélesség javulásara. Emiatt kismértékben ismét növeltük fejlett piaci kitettségünket.

Itthon a forint gyengülése borzolta a kedélyeket: a jegybanktörvény kapcsán a jegybank és a kormányzat újra egymásnak feszült, valamint a tavaly decemberben felszabadított EU-s források miatt az Európai Parlament pert indított az ezt jóváhagyó Európai Bizottság ellen. Mindezek hatására majdnem 400-ig felment az EURHUF árfolyam, és azóta sem sikerült érdemben visszaerősödni. A gyengülő forint is hozzájárult, hogy a jegybank visszatért a 75 bázispontos lépésközhöz, márciusban így 8.25%-ra vágták az alapkamatot. A második negyedévben (kommunikációjával összhangban) a lépésközök további csökkentésére számítunk az MNB-től, egyrészt a forint támasztása céljából, másrészt a csökkenő inflációs trend tavaszra várt fordulata miatt. Mindazonáltal a nyár közepére indikált 6.5-7%-os irányadó ráta reális forgatókönyvnek tűnik. A forinttal kapcsolatos álláspontunk változatlan, továbbra is gyengülő pályát tartunk valószínűbbnek. Az EU-s források körüli folyamatos politikai herce-hurca, az MNB-kormányzat „nézeteltérés” epizódikus fellobbanása és az euróval/dollárral szembeni kamatdifferencia csökkenése mind a hazai deviza leértékelődését vetíti előre. Jelenleg 400 felett nyitnánk EURHUF shortot, 385 alatt pedig forintgyengülésre pozícionálnánk portfóliónkat.

A magyar kötvénypiacon korrekcióval telt a hónap, a hosszú kötvények hozamai 30-50 bázisponttal kerültek feljebb. A HUF árfolyamhoz hasonlóan itt is negatívak a várakozásaink, és összességében továbbra is tartjuk a duration alulsúlyt ebben az eszközosztályban. Az év eleje óta tartó hozamemelkedés azonban vonzó szintre emelte a hozamgörbe hosszú végét. A hozamemelkedő epizódokat kitettségünk növelésére használtuk fel a 10 éves szegmensben, jelenleg 6.7% fölött folytatnánk a pozícióépítést."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF