Varga Mihály: a hiányt nem egy, hanem két év alatt kellene 3 százalék alá csökkenteni (2.)

Varga Mihály: a hiányt nem egy, hanem két év alatt kellene 3 százalék alá csökkenteni (2.)

„Kormánygondolkodás” van arról, hogy ne idén egy lépésben, hanem idén és jövőre két lépésben csökkenjen a tavalyi 6% körüli szintről 3% alá a GDP-arányos költségvetési hiány, és reális, hogy idén a piac 4-4,5% körüli hiányt fog „realizálni” – jelezte egy szombati soproni konferencián Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI tudósítása szerint. A tárca szombat délután kiadott egy közleményt, amely egyrészt összefoglalta a tárcavezető előadásának üzeneteit, és ebben a "kormánygondolkodás" helyett már kvázi bejelentette a tárca, hogy nem idén egy lépésben, hanem "a kormány 2025-ig fokozatosan 3 százalék alá csökkenti a mutatót”. Azt is rögzítette a szöveg, hogy milyen projekteket szabad támogatni a deficitcsökkentés időszakában. Az előadásban Varga egyébként a monetáris politika területére tartozó üzenetet is kimondott, amikor úgy fogalmazott: "egyre inkább megérett az idő, hogy a hozamok és az alapkamat is lejjebb jöjjön".

VIG: a gazdaságok még mindig a recesszió felé haladnak

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a VIG Alapkezelő írását olvashatják:  

Nem változott az ukrán alapkamat

Az ukrán központi bank csütörtöki ülésén arról döntött, hogy nem változtat az alapkamaton, ami így továbbra is 15 százalék.

Kivezeti egy eszközét az MNB

Kivezeti egy eszközét az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) január végével kivezeti változó kamatozású, legfeljebb 6 hónapos futamidejű betéti eszközét. A lépés illeszkedik a monetáris politikai eszköztár egyszerűsítését célzó, 2023 őszén indult intézkedésekhez, melyek célja a jegybanki alapkamat szerepének megerősítése és a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése – olvasható a szerdán kiadott közleményben.

Törökország újra vonzóvá válik a pénzpiacoknak

Törökország újra vonzóvá válik a pénzpiacoknak

A globális befektetési óriás, a Pimco stratégiai lépéseket tesz a török kötvénypiacon, mivel bíznak abban, hogy beérik Recep Tayyip Erdoğan elnök átfogó gazdaságátalakítási terve. A kaliforniai székhelyű cég, amely a világ legnagyobb kötvényalap-kezelői közé tartozik, 2023 közepe óta vásárolja Törökország lírában denominált állampapírjait, azóta hogy a korábbi laza monetáris politikán változtatott az elnök.

Megszólalt az MNB alelnöke: felgyorsíthatjuk a kamatvágási tempót

Megszólalt az MNB alelnöke: felgyorsíthatjuk a kamatvágási tempót

"A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján ugyanannyi érv szól amellett, hogy a január végi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal vagy 100 bázisponttal csökkentsük a kamatokat" - jelezte egy szerdai bécsi Euromoney konferencián Virág Barnabás.

Megszólaltak az EKB döntéshozói az első kamatvágásról

Megszólaltak az EKB döntéshozói az első kamatvágásról

Az Európai Központi Bank (EKB) davosi fórumon jelen lévő monetáris politikai döntéshozói nem adtak betekintést a lapjaikba az első lehetséges eurókamat-csökkentés dátumát illetően, egyebek között az infláció nehezen felmérhető alakulására és számos, még mérlegelendő makrogazdasági adat hiányára hivatkozva.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan nyomás alá kerül Magyarország pillanatokon belül, aminek évekig fizethetjük az árát
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.