Hatéves, járulékfelező tervet jelentett be Varga

Portfolio
2017-től 4 százalékponttal csökkenhet a munkaadói járulék, majd ez 2018-ban további 2 százalékponttal csökkenhetne - mondta pénteken Varga Mihály a munkaadók és a munkavállalók képviseleteivel való egyeztetés után. Ez még csak a kormány javaslata, az egyeztetések folytatódnak.

A kormány úgy látja, hogy olyan helyzet állt elő, amikor lehet egy kicsit bátrabban tervezni, hiszen a növekedés adott, az államkassza helyzete stabil, ami lehetőséget ad ahhoz, hogy a következő másfél-két évre megtervezzük a folyamatokat

mondta rövid sajtótájékoztatóján a tárgyalások után Varga Mihály.

A miniszter kiemelte, hogy az elmúlt években látott béremelkedésnek a következő időszakban folytatódnia kell, a kormány számításai szerint

a következő hat évben reálértéken akár 40 százalékos emelkedést is jelenthet.

Első lépésben a kormány azt javasolja, hogy a 2017-es 4 százalékpontos járulékcsökkenés után 2018-ban további 2 százalékponttal mérséklődjön a teher. Ha ezután megvalósul az éves 6 százalékos reálbér-emelkedés, akkor a következő négy évben további 2-2 százalékpontos csökkentésre lehet tér, vagyis a teljes program 2022-ig tarthat.

Vagyis hat év alatt összesen 14 százalékponttal csökkenhet a jelenleg 27%-os szociális hozzájárulási adó.

A miniszter arról is beszélt, hogy az egyeztetéseken a kormány azt javasolta, hogy a minimálbér 2017-ben 15%-kal növekedjen, míg a szakmai bérminimum 25%-kal legyen magasabb. Ez azt jelentené, hogy bruttó minimálbér 128 ezer forintra emelkedhet a jelenlegi 111 ezerről, míg a szakmai bérminimum 129 ezer forintról 161 ezerre emelkedhet a tervek szerint. Ha ez megvalósul, akkor 2018-ban a minimálbér további 8%-kal 138 ezer forintra, míg a bérminimum 12%-kal mintegy 180 ezer forintra emelkedhet, ha a munkaadók és a munkavállalók is elfogadják a kormány terveit. Természetesen ezek egyelőre csak tervek, az egyeztetések folytatódnak. Varga kiemelte, hogy a kormány legfőbb törekvése az, hogy most egy többéves megállapodást hozzon tető alá.

A mi javaslatunkat meghaladó mértékű béremelési javaslatot tett a kormány, ennek örülünk

- reagált a miniszter szavaira Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Ennek alapján valószínűleg nem lesz gond a megállapodással a szakszervezetek részéről.

Az érdekképviseletek korábban egységesen kétlépcsős minimálbér-emelésre tettek javaslatot, azt szerették volna, hogy előbb 10,5, majd további 12 százalékkal emelkedjen a minimális bér. Ehhez képest a kormány ajánlata valóban nagyvonalúnak mondható.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF