Bejelentették a kormány mentőövét a magyar turisztikai szektornak

Portfolio
Szombaton már bejelentették néhány részletét, a hétfői Magyar Közlönyben pedig meg is jelentek a jogszabályi keretei a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető nulla százalékos szabadfelhasználású hitelkonstrukciónak.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szombaton már beszámolt róla, hogy a kormány döntése értelmében a Széchenyi Kártya Program szeptemberben új hitelkonstrukcióval bővül, amely csak a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára lesz elérhető. A hitelprogram 100 milliárd forintos keretösszegű lesz, cégenként legfeljebb 250 millió forintot lehet majd igényelni. A friss Közlönyből az is kiderült, hogy várhatóan 3 évig terjedhet az igénybe vett hitelek futamideje.

A vezérigazgató azt is jelezte a hétvégén, hogy a Széchenyi Turisztikai Kártya egy régóta várt termék, amely mögött szakmai konszenzus áll. Mint mondta, a magyar turizmus-vendéglátás dinamikusan fejlődő ágazat, amely tavaly a hazai össztermék (GDP) 13 százalékát adta. A 400 ezer embert foglalkoztató ágazat azonban a koronavírus-járvány hatására óriási bajba került - fűzte hozzá.

Ezután hétfő este a Magyar Közlöny legfrissebb számában meg is jelent az 1467/2020. (VIII. 3.) kormányhatározat a Széchenyi Turisztikai Kártya Programról. Ennek néhány fontosabb részlete:

  • a kormány egyetért azzal, hogy a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a hazai turizmus, illetve vendéglátás ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások likviditási nehézségeinek enyhítése érdekében Széchenyi Turisztikai Kártya Programot indítson
  • a szombati bejelentéssel összhangban tényleg 0%-os lesz a  vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj, amely kapcsán az Európai Bizottság a készfizető kezességvállalás díjához évente 1%-os kezességi díjtámogatást biztosít;
  • felkérték az illetékes minisztereket, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a KAVOSZ Zrt. bevonásával dolgozzák ki a  Széchenyi Kártya Programon belül a Széchenyi Turisztikai Kártya Program részletes feltételeit
  • a program állami támogatási finanszírozása érdekében a pénzügyminiszternek az idei büdzsében 1,48 milliárd forintnyi többletforrást kell biztosítania a Gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat jogcímcsoport javára, a jövő éviben pedig legfeljebb 4,68 milliárd forintot kell biztosítania a Gazdaságfejlesztési programok jogcím javára
  • emellett arra is felkérték a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a  Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében nyújtott hitelek támogatásának finanszírozásához szükséges költségvetési források rendelkezésre állásáról a 2022–2024. közötti időszakban, ami arra utal, hogy 3 éves futamidejű hitelek várhatók (idén második félévben indul a konstrukció és a visszafizetés eltarthat 2024-ig).
  • a fentiek a megjelenést követő napon, tehát ma, augusztus 4-én hatályba is léptek
  • a fentiekkel párhuzamosan a kormány összesen közel 31 milliárd forinttal megemelte a 2020. évben a Gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat terhére vállalható kötelezettség mértékét a 2021–2031 közötti évekre vonatkozóan.

A Széchenyi Kártya Programban tavasszal nagy változások voltak a válságra tekintettel, ezekről és a friss eredményekről minapi cikkeink:

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF