Itt az igazolás, amivel indokolt esetben elhagyhatod az otthonod kijárási tilalom idején

Portfolio
A koronavírus elleni védekezés érdekében november 11-től kijárási tilalom lép életbe este 8 és reggel 5 óra között. Munkavégzés esetén lehetőség van a tilalom alóli mentességre, ezt azonban igazolni kell - olvasható a kormány oldalán.

A kormány hivatalos oldalára ezért - nem sokkal a rendelet megjelenését követően - felkerült az az igazolásminta, amelynek kitöltésével és bemutatásával elhagyható a lakhely vagy szálláshely a kijárási tilalom ideje alatt is.

A dokumentum word formátumban ide kattintva tölthető le, pdf formátumban pedig ide kattintva.

Ha a fenti, kormany.hu oldalról nem töltődne be az igazolás, akkor ajánljuk ezt a lehetőséget ide kattintva.

Nem árt ezzel tisztában lenni: a tilalom alóli mentességek

Érdemes azt is kiemelni, hogy a kijárási tilalomról hogyan rendelkezik a már életbe lépett rendelet. Ezek szerint "este 8 óra és reggel 5 óra között – e rendeletben meghatározott kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni". A rendelet szól a kivételekről is:

  • a) egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal,
  • b) munkavégzés céljából,
  • c) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából és
  • d) a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott da) edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, db) edzés vagy sportrendezvény helyszínére közlekedés céljából, dc) edzés vagy sportrendezvény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából

este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás. Emellett kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el. A települési önkormányzat saját hatáskörben dönthet a kutyafuttató bezárásáról. 

A rendelet egyébként már előrevetítette az igazolás megjelenését. Kimondja ugyanis, hogy a kijárási korlátozás alóli mentességekhez igazolás szükséges és ezen okirat tartalmi követelményeit a közbiztonságért felelős miniszter a Kormány hivatalos honlapján közzéteszi. 

Fotó forrása: Kormány.hu

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF