Itt élnek a legszegényebb családok Magyarországon

Portfolio
Súlyos a helyzet az ország legszegényebb régióiban. Hiába emelkedik ugyanis folyamatosan az átlagkereset, a legszegényebb településeken hozzávetőlegesen 2,5-szer kisebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban. Mindezt csak tetézi, hogy a járvány miatt sokan veszítették el a munkájukat, és az élelmiszerárak drasztikus emelkedésének ezeken a településeken élők még inkább ki vannak szolgáltatva. A Pénzcentrum a rendelkezésre álló statisztikák alapján megnézte, hol a legkritikusabb a helyzet Magyarországon, és annak is utánajárt, mennyiből élnek ezekben a járásokban a legszegényebb magyar családok.

Idén áprilisában, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 440 600 forint volt, de közfoglalkoztatottak nélkül számolva már eléri a 451 800 forintot. A nettó átlagkereset pedig, kedvezmények nélkül 293 000 forint, míg a kedvezményeket is figyelembe véve 301 800 forintra rúg – írja Pénzcentrum, amely azt nézte meg, mennyi pénzből élnek az emberek az ország legszegényebb járásaiban.

A portál kitér arra is, hogy a kereseti tizedek szerinti megoszlás alapján vizsgálva a helyzetet az rajzolódik ki, hogy a jól kereső kevesek húzzák fel ezt az átlagot. Ezt a medián kereset alapján jegyzik meg, a medián kereset, vagyis az a fizetés, aminél a foglalkoztatottak fele keresett többet, fele pedig kevesebbet. A KSH friss adatai szerint idén áprilisban 332 ezer forint volt a bruttó medián bér, ez 9,3 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, ezen adatok alapján tehát hatalmas a szórás a béreket illetően Magyarországon.

A társadalmi rétegek elszakadását viszont a földrajzi bontás mutatja leginkább, épp ezért megnézték a Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) statisztikáit is, mely alapján kiderült, a legszegényebb településeken hozzávetőlegesen 2-2,5-szer kisebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban.

A teljes cikket, amelyből kiderül, melyik a 10 legszegényebb járás az országban, és hogy ezeken a területeken mennyi az egy lakosra eső összes nettó jövedelem, teljes terjedelmében itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF