Itt a riasztás: jön a vihar, 5 centis jég is eshet!

Portfolio
MTI
Délnyugaton számos járásra másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap késő délelőtt. Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadékkal kísért zivatarok várhatók. Kora délután az OMSZ már a harmadfokú riasztást is kiadta.

A keleti országrészre délután 4-kor kiadták a harmadfokú riasztást

A nyugati megyékben mérsékelték, több keleti megyében viszont harmadfokúra emelték a zivatar miatt kiadott riasztásokat vasárnap délután. A katasztrófavédelmet délután 4 óráig országszerte már több mint 200-szor riasztották.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint jelenleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében vannak érvényben harmadfokú riasztások. Ezeken a területeken a következő órákban intenzív esőzéssel, akár 100 kilométer/óra körüli széllökésekkel, nagyobb méretű jégdarabokkal kísért zivatarok várhatók.    

Az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt. Emellett több megyében a zivataroktól független viharos szél és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.    

Azt írták: a késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Eddig tartott a harmadfokú riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délután 3 óra környékén visszavonta az ország több megyéjére kiadott, harmadfokú, piros riasztást a heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

Vasárnap délutáni előrejelzés

Hullámzó frontrendszer húzódik Közép-Európa felett, s ez elválasztja egymástól a kontinensünk északnyugati felén lévő hűvösebb levegőt a délkeleti meleg, forró légtömegtől. A front mentén, illetve annak előterében többfelé fordulnak elő záporok, zivatarok - írja vasárnap délutáni jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.    

Kelet-, Délkelet-Európában a napos, száraz idő a jellemző, a legmelegebb idő a Balkán-félszigeten és környékén van, Görögországban és Törökországban néhol a 40 fokot is meghaladja a hőmérséklet a délutáni órákban.    

Az említett frontrendszer hidegfronti szakasza vasárnap a Kárpát-medence térségét is eléri záporok, zivatarok kíséretében, hatására hétfőre mindenütt megszűnik a hőség.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Késő estig sokfelé, akár több alkalommal is valószínűek záporok, zivatarok. Heves zivatarok is lesznek. Éjszaka a legtöbb helyen csökken a felhőzet, de helyenként még az éjszaka második felében is lehetnek felhősebb körzetek és előfordulhatnak záporok.    

Hétfőn napos, gomolyfelhős idő várható az ország nagyobb részén csapadék nélkül. Elsősorban az északkeleti megyékben, másodsorban pedig a nyugati, délnyugati határ környékén fordulhat elő zápor, zivatar.    

Vasárnap a délies szél több egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, amely éjszaka és hétfőn több helyen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében vasárnap viharos vagy akár károkozó széllökések is lehetnek.    

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25 és 31 fok között valószínű.

Vasárnap délután harmadfokú riasztás volt érvényben pár órára

Zivatarveszély miatt

több megye járásaira már a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap kora délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megye több járásában van érvényben a harmadfokú riasztás.    

A többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.    

A katasztrófavédelem azt kéri, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, a nagyobb tavaknál lévők a viharjelzéseket is.

Délutáni helyzetjelentés

A vasárnapi viharok miatt rövid idő alatt több mint száz helyre riasztották a tűzoltókat Baranyában, a legtöbb bejelentés Pécsről érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Segítséget elsősorban leszakadt faágak eltávolításához kértek a lakosok.    

A közlemény szerint Somogy megyében is a szokásosnál többször riasztották a tűzoltókat.    

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, és a viharos szélben kellő óvatossággal haladjanak el épületek, fasorok mellett. Ha bajba jutott embert, sérült közművet látnak, tegyenek bejelentést a 112-es telefonszámon.

Vasárnap déli jelzés

A szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye járásaira adhatnak ki további másodfokú riasztásokat. A többi megyében zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.    

Kiemelték: a nap második felében északnyugat felől hidegfront vonul át az ország felett. A front előtt és a fronton sokfelé alakul ki zivatar. A déli órákig ezeket inkább csak intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés és jégeső kísérheti. Már ezek a zivatarok is rendszerbe szerveződhetnek.    

Elsősorban délután és este gyorsan áthelyeződő heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket

károkozó, akár 100 kilométer/óránál erősebb szélvihar, nagyméretű, akár 5 centiméternél is nagyobb átmérőjű jég kísérhet.

Helyenként nagy mennyiségű (akár 30 milliméternél is több) csapadék is hullhat a zivatarfelhőkből.    

Megjegyezték, hogy délután főként az ország keleti felén még erősebb, akár 110 kilométer/óránál is erősebb széllökésekkel kísért zivatarok is kialakulhatnak, ezért akár harmadfokú riasztásokat is kiadhatnak.    

A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány (nem heves) zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.    

Emellett zivatartól függetlenül is lehetnek viharos széllökések, ezért Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.    

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, a nagyobb tavaknál pihenők a viharjelzéseket is.        

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese az érintett területeken azt ajánlja, hogy a kerti bútorokat, a cserepes virágokat, a szerszámokat minél előbb vigyék fedett helyre, nehogy a viharos erejű szél kárt tegyen bennük.    

Kiemelte, hogy a viharos szélben lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alá. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón!    

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ahol jelentős mennyiségű csapadék hull, ott javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyben a víz kárt tehet, felvinni a pincéből.    

Mindeközben továbbra is több megyében van érvényben első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetés a hőség miatt. Jellemzően délkeleten még vasárnap is 38 Celsius-fokig melegedhet a levegő.

Címlapkép: Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én. Az esőzés miatt több kerületben is korlátozásokra kell készülniük az autósoknak és a tömegközlekedéssel utazóknak. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF