Komoly utóhatásai vannak a koronavírus-járványnak – Tömegeket érint a Post-COVID szindróma

Portfolio
Hogy pontosan hány embert érint Magyarországon a Post-COVID szindróma, nem tudni. Egyelőre sem az érintettek átlagéletkorára, sem a nemek szerinti eloszlásra nem állnak rendelkezésre adatok, de a tapasztalatok alapján a változó tünetegyüttest produkáló szindróma nem csupán súlyos fertőzés után alakulhat ki, hanem enyhe, akár tünetmentes lefolyás után is felléphet. Dr. Kiss-Dala Noémi, a Dr. Rose Magánkórház infektológusa a Portfolio-nak elmondta, a koronavírus fertőzést követően kialakuló elhúzódó, tartós tünetek jellegében egyelőre nem rajzolódott ki összefüggés a fertőzést okozó vírusvariánssal, és hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy egy új, krónikus betegséggel állunk-e szemben, vagy idővel és megfelelő kezeléssel a tünetek és egészségügyi problémák megszüntethetők és visszafordíthatók-e. Kitért arra is, mely tünetek esetén és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

A hivatalos adatok alapján közel 801 ezer ember gyógyult fel a koronavírusból. Ennél azonban jóval többen lehetnek azok, akik átestek a fertőzésen, hiszen a hivatalos adatokba csak a teszttel igazolt fertőzötteket számítják bele. Sokan azonban tünetmentesen vagy csak nagyon enyhe tünetekkel vészelik át a vírust.

A betegség okozta panaszok a legtöbb embernél a gyógyulást követően maradéktalanul megszűnnek, némely esetben azonban tartósan fennállnak, idővel ismét jelentkeznek, vagy korábban nem tapasztalt tünetek léphetnek föl.

Az első tünetek megjelenését követően 3 hónappal is tartósan tapasztalt tünetegyüttest nevezzük Post-COVID szindrómának

– mondta a Portfolio-nak Kiss-Dala Noémi, a Dr. Rose Magánkórház infektológusa.

Azzal kapcsolatos adatok, hogy a változó tünetegyüttest okozó szindróma hány embert érinthet Magyarországon, nem áll rendelkezésre, ahogy azzal kapcsolatos adat sincs egyelőre, hogy mekkora a Post-COVID-ban érintettek átlagéletkora. Amit viszont tudunk, hogy a koronavírus fertőzést követően kialakuló elhúzódó, tartós tünetek jellegében egyelőre nem rajzolódott ki összefüggés a fertőzést okozó vírusvariánssal, bár az infektológus megjegyezte, a jelenleg keringő delta variáns elterjedésétől még nem telt el kellő idő a következtetések levonásához.

Kiss-Dala Noémi, a Dr. Rose Magánkórház infektológusa

„A Post-COVID tünetegyüttes hátterében álló szervezeti elváltozások és folyamatok jelenleg nem kellően felderítettek. Emiatt arra sem lehet válaszolni, hogy egy új, krónikus betegséggel állunk-e szemben, vagy idővel és megfelelő kezeléssel ezek az eltérések megszüntethetők vagy visszafordíthatók” – mondta a doktornő, aki arról is beszélt, a szakirodalom alapján a súlyos fertőzés átvészelését követően nagyobb a Post-COVID tünetegyüttes kialakulásának esélye, és mivel az idősebb korosztály esetében gyakrabban számolhatunk súlyos lefolyású betegséggel, ebben a korosztályban nagyobb arányban alakulhat ki Post-COVID szindróma is.

Ugyanakkor a járóbeteg szakellátásban jellemzően mégis egy fiatalabb korosztály jelentkezik. Ennek oka Kiss-Dala Noémi szerint részben az, hogy

a Post-COVID tünetek jelentős életminőség romlást okozhatnak, mely az aktív, dolgozó, gyermekeket nevelő népesség körében jelentős mindennapi problémákhoz vezethet.

Tartós munkaképtelenséget okozhatnak a tünetek

Nagyon változó, milyen tünetekkel keresik fel a Post-COVID rendelést a páciensek. Van, akinél fáradékonyság, levertség jelentkezik, mások szédülést, álmatlanságot, alvászavart tapasztalnak, sokan vannak, akiknek koncentrációs problémáik vannak, másoknál fülzúgás, légszomj, nehézlégzés, mellkasi- vagy hátfájdalom nehezíti a mindennapokat, jellemző a szag-és ízérzészavar, szájszárazság, émelygés és étvágytalanság is. A tapasztalat azt mutatja, hogy megfelelő rehabilitációval a tartós tünetek is megszüntethetők, vagy legalábbis jelentős részben csökkenthetők.

„Véleményem szerint pont a tünetek sokfélesége miatt a Post-COVID tünetegyüttessel jelentkező betegek kivizsgálásához, kezeléséhez és gondozásához is holisztikus szemlélettel szükséges hozzáállni. A betegek ellátása egyénre szabott kell, hogy legyen, a páciens előzményeit, alapbetegségeit, életkörülményeit, elvárásait, motivációit és lehetőségeit is figyelembe kell venni, a döntéseket pedig a beteggel együtt szükséges meghozni.

Ezt a szemléletmódot képviseljük mi is a Dr. Rose Magánkórházban a betegellátás során” – mondta az infektológus, hozzátéve, amikor valaki kivizsgálásra érkezik, az első lépés, hogy különböző vizsgálatokkal kizárják a szervi megbetegedéseket, a társszakmák – például a kardiológia, fül-orr-gégészet, neurológia, pulmonológia - szoros együttműködésben dolgoznak.

Kiss-Dala Noémi szerint az elmúlt egy évben, ahogy egyre több ember esett át a fertőzésen, egyre gyakoribbá vált a Post-COVID tünetegyüttes előfordulása is, nagyobb figyelmet kaptak az elhúzódó tünetek, és a köztudatban való megjelenéssel párhuzamosan az érintett betegeknek egyre több lehetősége van szakemberhez fordulni a panaszaikkal.

Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha az első covid-19 tünetek megjelenését követően 3 hónappal még mindig panaszokkal küzd valaki.

A cikk megjelenését a Dr. Rose Magánkórház támogatta.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF