Fontos dologra jöttek rá a tudósok arról, mi köze az elhízásnak a környezetszennyezéshez és ez hogyan öröklődik

Egy nagyszabású tudományos megállapítás szerint a környezet vegyi szennyezése felerősíti a globális elhízást – számol be a hírről a The Guardian.

Az elképzelés, hogy az "obezogéneknek" nevezett mérgek befolyásolhatják a szervezet testsúlyszabályozását, még nem része a mainstream orvostudománynak, pedig egyre több bizonyíték utal arra, hogy annak kellene lennie.

Aggasztó, hogy egyes, a testsúlyt növelő kémiai hatások a gének működésének megváltoztatásával generációkon keresztül öröklődhetnek.

A kutatók által az elhízás fokozásaként említett szennyező anyagok közé tartozik a biszfenol A (BPA), amelyet széles körben adnak a műanyagokhoz, valamint egyes növényvédő szerek, égésgátlók és a légszennyezés.

A globális elhízás 1975 óta megháromszorozódott, ma már több az elhízott vagy túlsúlyos ember, mint az alulsúlyos, és minden vizsgált országban növekszik. Majdnem 2 milliárd felnőtt már túlsúlyos, és 40 millió öt év alatti gyermek elhízott vagy túlsúlyos

– írja a lap.

A tudósok szerint ez az új megközelítés lehetőséget kínál az elhízás megelőzésére a szennyező anyagoknak való kitettség elkerülésével, különösen a terhes nők és a csecsemők esetében.

Az elhízásgátlókra vonatkozó bizonyítékokat több mint 40 tudós három áttekintő tanulmányban ismerteti, amelyeket a Biochemical Pharmacology című, szakértők által lektorált folyóiratban tettek közzé. Elmondásuk szerint ezek a vegyi anyagok mindenütt jelen vannak: a vízben és a porban, az élelmiszerek csomagolásában, a személyi higiéniai termékekben és a háztartási tisztítószerekben, a bútorokban és az elektronikai eszközökben.

Az áttekintés mintegy 50 vegyi anyagot azonosított, amelyek összefüggésbe hozhatóak az elhízással. Ezek közé tartozik a BPA és a ftalátok, amelyek szintén műanyag adalékanyagok. További elhízást okozó anyagok a peszticidek, köztük a DDT és a tributiltin, a korábbi égésgátlók és újabb helyettesítőik, a dioxinok és a PCB-k, valamint a légszennyezés.

Címlapkép: Shutterstock

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF