Megrohanhatja a korai nyugdíjazást a 40-es korosztály

Portfolio
Ahogy tudnának, nyugdíjba mennének a mostani 40-es generáció tagjai a Világgazdasági Fórum kutatása szerint. Mindez egy időzített bombaként ketyegő nyugdíjválsággal fenyeget. Csakhogy más korcsoportokban viszont sokan még 65 éves koruk után is dolgoznának. Szinte minden generáció attól tart, hogy gondoskodnia kell majd idősebb hozzátartozóiról.

A Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése szerint a 40 év alattiak 44%-a 60 éves kora előtt nyugdíjba szeretne menni. A jelentés azonban rávilágít arra, hogy e törekvés és a nyugdíjtervezés valósága között jelentős a szakadék. A WEF hangsúlyozza, hogy a korai nyugdíjba vonulás súlyosbíthatja a megtakarítási szakadékot, és negatívan befolyásolhatja a nyugdíjjövedelmeket, mind egyéni, mind makrogazdasági szinten - írja a CNBC.

Több ország már megemelte az állami nyugdíjkorhatárt, mivel a várható élettartam növekedésével a megtakarítások elégtelensége és a nyugdíjak finanszírozásának fenntarthatósága miatt aggódnak.

A teljes adathalmaz elemzésekor minden korcsoportban a válaszadók 40%-a jelezte, hogy 65 éves kora után is szeretne tovább dolgozni. A jelentés világszerte országonként több mint 350 ember megkérdezésével készült, és betekintést nyújt a nyugdíjba vonulással kapcsolatos attitűdökbe.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 55%-a úgy érzi, hogy nincs elég megtakarítása a nyugdíjas évekre, vagy bizonytalan a pénzügyi felkészültségét illetően. Emellett a 40 év alattiak 37%-a nem gondolt arra, hogy mekkora összegre lesz szüksége nyugdíjas korában.

Bár a válaszadók jelezték, hogy a jelenlegi fizetésükhöz képest alacsonyabb jövedelemmel is megelégednének nyugdíjas korukban, jelentős eltérés van a kívánt jövedelemszint és a tervezett nyugdíjas jövedelem között. A WEF szerint a hosszabb munkaviszony, a több megtakarítás, az alacsonyabb nyugdíjjövedelem elfogadása és a magasabb kockázatú befektetési megközelítés segíthet áthidalni ezt a szakadékot. A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy óvatosságra van szükség, mivel mindegyik megközelítés gazdasági, társadalmi és politikai következményekkel jár.

A jelentés rávilágít a fiatalabb generációk pénzügyi aggodalmaira is: a 40 év alatti válaszadók 45%-a úgy véli, hogy nekik kell majd anyagilag támogatniuk az idősebb generációkat.

Ez a megállapítás azt sugallja, hogy megfordulhat a szülői pénzügyi támogatásra támaszkodó, gyakran "anya és apa bankjaként" emlegetett trend. A jelentésből kirajzolódnak regionális különbségek is: az európaiakhoz (28%) képest Észak-Amerikában többen (38%) számítanak arra, hogy anyagilag támogatni fogják az idősebbeket. Rávilágít továbbá a gondozási feladatoknak a válaszadók saját pénzügyi stabilitására gyakorolt potenciális hatására, mivel a válaszadók kétharmada számít arra, hogy idős családtagjainak gondozásáról kell gondoskodnia.

Címlapkép: Shutterstock.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF