A rákot is legyőzheti ez a veszélyes vírus

Portfolio
A Duke Egyetem és a Szingapúri Állami Egyetem rákkutatóinak tanulmánya szerint a gyengített zikavírus nagy hatékonysággal képes elpusztítani az agydaganat sejteit, miközben az egészséges sejtekre alig van hatással - írja a hvg.

A zikavírust főként szúnyogok terjesztik, a betegségnek számos súlyos szövődménye van, különösen csecsemőknél. Ezek között mentális problémák és egyéb neurológiai zavarok is előfordulhatnak. Azonban a vírus gyengített formája ígéretesnek mutatkozik az agydaganatok, különösen a glioblastoma multiforme (GBM) - egy rendkívül agresszív daganattípus - elleni harcban.

A Gizmodo által összefoglalt tanulmány kiemeli, hogy a zikavírus képes megfertőzni és elpusztítani az idegi őssejteket magzatokban, amelyek hasonlóságot mutatnak az agydaganat-sejtekkel. Ez adta az ötletet arra, hogy a gyengített vírusvariánst felhasználva lehetséges lenne célzottan támadni ezeket a daganatos sejteket.

A kutatók laboratóriumi kísérletek során azt találták, hogy a gyengített zikavírus 65-90%-os hatékonysággal képes megfertőzni és elpusztítani a GBM sejteket anélkül, hogy jelentős kárt tenne az egészséges sejtekben. Bár néhány egészséges sejt fertőződhet meg, de ezek nem pusztulnak el.

Ezek az eredmények bár biztatóak, fontos hangsúlyozni, hogy ez a kutatás még csak kezdeti szakaszban van, az előzetes eredmények ellenére pedig további vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy valóban biztonságos és hatékony lehet-e ez az újszerű kezelési forma az agydaganatos betegek számára.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF